Nyt myös Iso-Britanniassa hätyytellään 40 asteen rikkoutumista – "Lontoon odotetaan tuntuvan Barcelonalta vuoteen 2050 mennessä"

Länsi- ja Etelä-Euroopassa mitattu jo yli 40 asteen kesälämpötiloja – mistä tämä oikein kertoo? Ulkomaantoimittaja arvioi 6:16
Länsi- ja Etelä-Euroopassa mitattu jo yli 40 asteen kesälämpötiloja – mistä tämä oikein kertoo? Ulkomaantoimittaja arvioi.

Kesäkuussa esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa koettiin 40 asteen helteitä. Samanlaisten ennätysten rikkoutumista saatetaan nähdä myös Iso-Britannissa lähipäivinä, kertoo Guardian.

Euroopassa jo toukokuussa alkanut kuumuus johtuu Espanjan edustalla yleensä sijaitsevasta Azorien korkeapaineesta, joka on kasvanut suuremmaksi ja siirtynyt kohti pohjoista. Tällä viikolla lämpöasteet Ranskassa ja Espanjassa saattavat nousta Pohjois-Afrikasta ja Saharasta tulevan kuuman ilman myötä 40-45 asteeseen.

– Täällä Euroopassa on 40 asteen maksimit jatkossakin. Kyllä tuo kuivuus ja helletilanne Euroopassa näyttää aikalailla pahalta, MTV Uutisten meterologi Pekka Pouta sanoo sään kuukausiennusteesta.

Edeltävä kuukausi oli Euroopan mittaushistorian toiseksi kuumin kesäkuu, kun lämpötila oli 1,6 astetta keskimääräistä korkeampi.

Helleaalto on saavuttanut myös Iso-Britannian, jossa kesän lämpöennätyksen, 32,7 astetta, ennustetaan menevan uusiksi tällä viikolla. Maan kaikkien aikojen lämpöennätyksen rikkominen ei ole myöskään mahdotonta. Ennätys mitattiin Cambridgessa heinäkuussa 2019, jolloin mittari kipusi 38,7 asteeseen.

Kuumuus vaaraksi myös mielenterveydelle

Iso-Britanniassa muistutetaan nyt kansalaisia nesteytyksestä sekä auringolta suojautumiselta erityisesti silloin, kun UV-säteily on kovimmillaan kello 11 ja 15 välillä. St Andrewsin yliopiston tutkija Michael Byrne kertoo Guardianille maan olevan heikosti varautunut ilmastonmuutoksen aiheuttamiin rajuihin helteisiin.

– Äärimmäinen kuumuus on vakava riski kansanterveydelle, johon Iso-Britannia on valitettavan huonosti varautunut. Tarvitsemme pikaisesti infrastruktuurin uudistamisen, jotta voimme pysyä viileinä ja terveinä nopeasti lämpenevässä maailmassa, Byrne kertoo.

Korkeat lämpötilat ovat tutkijoiden mukaan vaaraksi ihmisille fyysisen terveyden, mutta myös mielenterveyden kannalta. Oxfordin yliopiston tutkijan Laurence Wainwrightin mukaan päivittäisten korkeiden lämpötilojen ja itsemurhien välillä on merkittävä yhteys.

– Karkeasti sanottuna jokainen yhden asteen nousu kuukausittaisessa keskilämpötilassa nostaa itsemurhien määrää 1–2 prosenttia, Wainwright sanoo.

"Lontoon odotetaan tuntuvan Barcelonalta vuoteen 2050 mennessä"

Byrnen mukaan tämänhetkinen lämpöaalto on vaarallinen muistutus ilmaston lämpenemisen vaikutusten kiihtymisestä.

– Lontoon odotetaan tuntuvan Barcelonalta vuoteen 2050 mennessä ja maa tulee kohtaamaan yhä useampia ja vakavampia helleaaltoja, Byrne kertoo.

Kovien helteiden yhteyttä ilmastonmuutokseen pidetään selkeänä. 

– Mitä tulee kesähelteisiin, ilmastonmuutos on ollut ratkaiseva tekijä siinä, että ennen poikkeusellisina pidetyt lämpötilat ovat nykyisin normaaleja kesäolosuhteita, Imperial College Londonin tutkija Friedrike Otto kertoo Guardianille.

Lue myös:

    Uusimmat