Hurja helleaalto koettelee Eurooppaa – Fuengirolassa asuva Antti "Pizza" Pekkarinen: "Ei tämä ole sattumaa"

Historiallinen helleaalto koettelee Etelä-Eurooppaa –"Pizza"Pekkarinen kertoo, miten se näkyy Fuengirolassa 2:21

Epätavallisen korkeat lämpötilat piinaavat Länsi- ja Etelä-Eurooppaa. Espanjan ilmatieteenlaitoksen mukaan helleaalto on mittaushistoriassa poikkeuksellinen. Fuengirolassa yli 20 vuotta asuneen Antti "Pizza" Pekkarisen mukaan ihmiset nauttivat lämmöstä rannalla, mutta aikainen helleaalto myös huolestuttaa.

Andalusiassa saattaa olla edessä toukokuun mittaushistorian kuumin viikonloppu. 

Espanjan ilmatieteenlaitos AEMET on varoittanut ihmisiä tulevasta helleaallosta. Keskiarvoihin vertailtaessa lämpötilat ovat koko Espanjassa 5-10 astetta korkeammat ja sisämaassa jopa 10-15 astetta keskiarvoa korkeammmat. 

– Ihmiset hakeutuvat rannalle ja sisämaasta, jossa on vielä kuumempi, saapuu ihmisiä sankoin joukoin rannikolle. Rannalla voi olla aikamoinen tungos, toteaa Antti "Pizza" Pekkarinen, joka on asunut liki 20 vuotta Fuengirolassa Espanjassa.

– Ihmiset myös muistavat poikkeuksellisen aikaisin tänä vuonna, että asuntoja pitää viilentää. Soitin itse eilen paikalliselle ilmalämpöpumppuasentajalle pikku ongelmasta, mutta hän nauroi, että ei löydy kyllä yhtään vapaata aikaa.

Sisämaassa lämpötilat kipuavat yli 40 asteeseen

Sisämaassa Espanjassa, esimerkiksi Sevillassa, lämpötilat kipuavat jopa yli 40 asteeseen. Kuivuus ja veden puute voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi maanviljelijöille, vanhuksille ja pienille lapsille.

Viime elokuussa Espanja saavutti historiansa korkeimman lämpötilan, joka mitattiin Andalusian Montorossa: 47, 4 astetta.

Matalapaine työntää kuuman ilman Afrikasta

Helleaallon aiheuttaa Atlantin erittäin voimakas matalapaine, joka työntää kuumaa ilmaa Afrikasta. Kuumuus ja sen tuoma kuivuus nostaa metsäpalovaaran riskiä. Huolena on myös Calima, kuuma kaakkoistuuli, joka tuo mukanaan tomua Pohjois-Afrikasta ja heikentää ilmanlaatua. 

Myös monessa Etelä-Ranskan kaupungissa on mitattu toukokuun ennätyslämpötiloja, Ranskan ilmatieteen laitos Meteo-France kertoo.

"Täysin poikkeuksellista"

Yleensä helleaallot sijoittuvat keskikesälle, ja tähän aikaan vuodesta korkeat lämpötilat ovat hyvin poikkeuksellisia.

– Kyllä ihmiset tietävät, ettei tämä ole mitään sattumaa, vaan tämä johtuu ilmastonmuutoksesta.

Andalusia on Pekkarisen mukaan riskialtis alue ilmastonmuutokselle, sillä kuivuus ja veden puute on jo valmiiksi haastavaa. 

Forecan mukaan korkeat, yli 40 asteen lukemat, ovat aiempina vuosikymmeninä olleet Euroopassa pääosin keskikesälle ominaisia, mutta vastaisuudessa niiden uskotaan yleistyvän jo ennen varsinaista kesää toukokuun puolella.

Intiassa ja Pakistanissa lämpötilat ovat olleet yli 51 asteen

Poikkeuksellinen korkeat lämpötilat ovat koetelleet jo useamman viikon ajan Intiaa ja Pakistania. Veden ja sähkön saanti on vaikeutunut osissa maata.

Turbatissa, Pakistanissa, 200 000 asukkaan kaupunki on elänyt vailla jääkaappia ja ilmastointia, koska kuumuus on vaikettanut sähkönkulkua.

Lisäksi kuumuus on vaikuttanut ruoantuotannon heikentymiseen. Erityisesti viljan, hedelmän ja vihannesten tuotanto kärsii kuivuudesta, joiden ratkaiseva kasvuvaihe on toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat