Kreikan Akropolis kiinni kuumimpien tuntien ajaksi – tämä Etelä-Eurooppaa koettelevista "tappohelteistä" tiedetään

Tässä jutussa kerromme kootusti, kuinka helleaalto koettelee Etelä-Eurooppaa.

Oletko paikalla? Kaipaamme havaintoja alueelta.

Laita meille viestiä numeroon 040 5785504 (tekstiviesti tai Whatsapp) tai sähköpostia osoitteeseen uutiset(at)mtv.fi. Kuvia ja videoita voit lähettää myös osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

Kreikka 

Kreikka rajoittaa arkeologisten nähtävyyksien aukioloaikoja maata koettelevan uuden helleaallon takia. Esimerkiksi Ateenassa sijaitseva Akropolis-linnavuori suljetaan päivisin kuumimpien tuntien ajaksi kokonaan.

Kreikan kulttuuriministeriön mukaan nähtävyydet olisivat kiinni keskipäivästä puoli kuuteen iltapäivällä paikallista aikaa.

Kreikan Loutrakin rantakaupungissa lähellä Ateenaa jouduttiin evakuoimaan tiistaina metsäpalojen alta 1 200 kesäleirillä ollutta lasta, paikallinen pormestari kertoi.

Palon sammuttamista haittasivat voimakkaat tuulet, joiden nopeus puuskissa saattoi olla yli 16 metriä sekunnissa.

MTV Uutiset haastatteli Loutrakissa ollutta isää ja poikaa. He kertoivat, että maastopaloja on sammutettu myöhään yöhön asti. 

Maastopaloja taltutettiin myös Kouvarasin kylässä sekä Ateenan lähellä sijaitsevissa Lagonisin, Anavyssoksen ja Saronidan lomakohteissa. Yleisradioyhtiö ERT:n mukaan alueella paloi useita koteja.

Lämpötilojen odotetaan pysyvän Kreikassa yli 40 asteessa torstaihin asti. Kreikan viranomaisten mukaan pahimmat maastopalot ovat vasta edessä loppuviikosta, uutisoi BBC lähetyksessään.

Kyproksella 90-vuotias mies kuoli lämpöhalvaukseen ja kolme muuta iäkästä ihmistä joutui sairaalaan, viranomaiset sanoivat.

EU on ilmoittanut lähettävänsä sammutusapuun lentokoneita sen jälkeen, kun Kreikka pyysi apua muilta EU:n jäsenvaltioilta. The Guardianin mukaan Euroopan komissio kertoi lähettävänsä lentokoneita Italiasta ja Ranskasta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Maastopalot roihuavat Kreikassa – hurja näky tallentui videolle 0:59
Maastopalot roihusivat tiistaina Kreikassa – hurja näky talletui videolle

Espanja

Etelä-Espanjan Andalusiassa Jaenin kaupungissa mitattiin maanantaina 44,9 astetta. Sää jatkui myös tiistaina samankaltaisissa luvuissa: Mallorcan, Aragonian ja Katalonia alueilla mitattiin 42–44 asteen lämpötiloja. Espanjan ilmatieteenlaitos antoi varoituksen äärimmäisestä vaarasta.

Vaikkakin Espanjassa on parhaillaan vuoden kuumin kausi, lämpötilat ovat poikkeuksellisen korkeita, ilmatieteen laitos totesi.

Italia

Samankaltaisia noin 38–40 asteen hellelukemia on ollut myös Italiassa, erityisesti eteläisissä osissa. 

Sardinian Cagliarissa asuva Karin Kantee-Sanna kertoi kokemuksistaan MTV Uutisille.

– Tässä etelärannikolla tuulee usein, mikä vähän viilentää ilmaa, mutta sisämaassa on ollut jo 44 asteen lämpötiloja. 

Kantee-Sanna kuvailee ilmaa trooppiseksi ja hyvin kosteaksi, mikä tekee olon painostavaksi. 

– Nyt on paljon kuumempi kuin yleensä heinäkuussa. Edellisvuosiin verrattuna yölläkin on todella kuuma, 28–29 asteen tienoilla. 

Kantee-Sanna kertoo Italian valtion ohjeistavan, että ulkonaoloa on vältettävä kuumimpaan aikaan iltapäivällä, noin kello 12–16 aikaan, vettä on juotava paljon ja syötävä kevyesti sekä paljon hedelmiä ja vihanneksia. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miltä näyttää hirmuhelteiden keskellä Italiassa? Suomalaiset kertovat tunnelmista 2:17
Miltä näyttää hirmuhelteiden keskellä Italiassa? Suomalaiset kertovat tunnelmista

Ranska 

Ranskassa rikottiin tiistaina useita paikallisia lämpöennätyksiä eri sääasemilla, Ranskan ilmatieteen laitos kertoo.

Pyreneillä sijaitsevassa Verdunissa mitattiin ensimmäistä kertaa 40,6 astetta lämmintä. Laskettelukeskuksessa Alpe d'Huezissa Alpeilla puolestaan tehtiin 29,5 asteen lämpöennätys. Laskettelukeskus on yli 1 800 metrin korkeudessa.

Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan Korsikalla ja Kaakkois-Ranskan Aupsissa mitattiin kummassakin yli 38 asteen ennätyslämpötilat.

Mistä superhelteet johtuvat? 

Eräs selitys on se, että sääilmiö La Niña on vaihtunut El Niño -ilmiöön. Heinäkuun alussa uutisoimme, että ilmiön odotettiin rikkovan globaaleja lämpötilaennätyksiä ja lisäävän sään ääri-ilmiöitä. 

Ainakin Kiinassa maan sisäinen lämpöennätys rikkoutui maanantaina, kun lämpö kohosi peräti 52,2 asteeseen. 

Heinäkuun alussa kerroimme, että sääilmiön muutoksen myötä lämpötilat tulevat nousemaan ri puolilla maailmaa ja, että tietyillä alueilla kuivuus lisääntyy, kun taas toisaalla tulvariski kasvaa. 

– Erityisen voimakkaasti vaikutukset tulevat näkymään matalilla leveysasteilla ja eteläisellä pallonpuoliskolla, Maailman ilmatieteen järjestön, WMO, Petteri Taalas sanoi. 

Toisaalta El Niño ei ole koko selitys. 

– Toinen tekijä, joka kuumentaa eteläistä Eurooppaa on korkeapaine, joka ohjaa Afrikan kuumaa ilmaa kohti Etelä-Eurooppaa. Lisäksi korkeapaineessa itsessään tulee alaspäin kuivaa ilmaa, joka lämpenee kuivien alueiden yllä enemmän, sanoo MTV:n ja Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Ehkä kaikkein suurimpana tekijänä on kuitenkin ilmastonmuutos.

Huomenta Suomessa vieraillut Greenpeace Nordicin apulaismaajohtaja Juha Aromaa arvioi, että ilmastonmuutos on niin pitkällä, että samanlaisia sääilmiöitä on odotettavissa myös tulevaisuudessa.

– Nyt kysymys on ainoastaan siitä, että jotain on tehtävä nopeasti, jotta tämä ei mene tästä vielä pahemmaksi, Aromaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat