Britannia kärsii läkähdyttävistä helteistä: Elokuvateatteriketju tarjoaa ilmaista viilennystä – ei tosin kaikille

Britannian kansallinen sääpalvelu Met Office antoi eilen ensimmäistä kertaa niin sanotun punaisen säävaroituksen alkuviikolle.

Varoitus koskee maanantaita ja tiistaita, ja varoitusalue ulottuu Lontoosta maan keskivaiheilla sijaitseviin Manchesteriin ja Yorkiin. Lämpötilat voivat nousta jopa 40 asteeseen.

Elokuvateatteriketju Showcase tarjoaakin ”viihdyttävää” viilennysratkaisua ensi maanantaille ja tiistalle. Teatteriin nimittäin voi tulla katsomaan ilmaiseksi elokuvan – muttei ihan jokainen britti.

Showcase kertoo, että vapaa pääsy on tarkoitettu ainoastaan punahiuksisille.

Asiasta kertoo Independent-lehti.

Päätöstä elokuvateatteriketju perustelee sillä, että tutkimusten mukaan punahiuksiset eli yleisemmin ottaen ihonväriltään punapigmenttiset henkilöt ovat herkempiä auringolle kuin muut.

Punahiuksiset herkempiä auringon valolle

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan asia pitää paikkansa. STUK kertoo verkkosivuillaan, että "ihotyyppien sietokyky vaihtelee" ja, että "ihmiset voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa".

Showcasen pääjohtaja Mark Barlow sanoo, että vaikka Britanniassa nautitaan kaivatuista aurinkoisista säistä, ei se kaikille sovi.

– Haluamme tarjota punahiuksisille ilmaisen sisäänpääsyn katsomaan upeita elokuvia viilennettyihin saleihin ja pysyttelemään auringolta suojassa.  

Elokuvateatteriketju kertoo, että jokainen punahiuksinen voi lunastaa yhden lipun päivässä.

Lontoolaisia kehotettu välttämään julkista liikennettä

Lontoon pormestari Sadiq Khan kehotti lontoolaisia käyttämään julkisia liikennevälineitä vain, jos on "aivan pakko". Myös junayhtiöt ovat kehottaneet matkustajia välttämään matkustamista junilla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Oskari Rockaksen mukaan Britanniassa maanantain ja tiistain lämpötilat näyttäisivät kohoavan 30–40 asteeseen.

– Juuri tiistaille näyttävät osuvan kovimmat lämpötilat, Rockas sanoo.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Met Officen mukaan lämpötila nousee noin 50 prosentin todennäköisyydellä 40 asteeseen yhdessä tai useammassa paikassa varoitusalueella.

Edellinen Britannian lämpöennätys mitattiin BBC:n mukaan vuonna 2019. Tuolloin Cambridgessä oli 38,7 astetta lämmintä.

– Jos 40 astetta menee rikki, niin onhan se hyvin poikkeuksellista, Rockas sanoo.

Keskiviikkona kuuma ilma kuitenkin alkaa ennusteiden mukaan väistyä Britannian yltä.

Katso, kuinka Espanjassa keksittiin viilennellä helteissä.

Madridilaisessa eläintarhassa keksittiin hauska tapa taistella hellettä vastaan - eläimille tarjoiltiin mehujäitä 0:43

Lue myös:

    Uusimmat