Nyt muuttuu myös hätävilkkujen käyttäminen: "Monesta Euroopan maasta tuttu tapa"

Auton hätävilkkujen käyttöön tulee muutos 0:58
Auton hätävilkkujen käyttöön tulee kesäkuussa muutos.

Uusi tieliikennelaki sallii hätävilkkujen käyttämisen myös auton liikkuessa.

Mikäli ajoneuvo on onnettomuuden, vian tai muun pakottavan syyn vuoksi jouduttu pysäyttämään paikkaan, jossa se voi aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle, tulee hätävilkut kytkeä päälle.

Kesäkuun alussa voimaan tulevan uuden tieliikennelain myötä hätävilkkuja saa käyttää tietyin edellytyksin myös liikkuvassa ajoneuvossa, mikä on tähän saakka ollut Suomessa kiellettyä.

– Hätävilkuilla voidaan jatkossa varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta, kuten liikenteen äkillisestä hidastumisesta. Tämä monesta muusta Euroopan maasta tuttu toimintatapa mahdollistuu siis myös meillä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Hätävilkkujen käytössä on kuitenkin syytä huomioida, että niiden ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty viestimään liikkeellelähtö-, kaistanvaihto- tai kääntymisaikomuksesta. Tämän vuoksi hätävilkkuja ei kannata käyttää yhtäjaksoisesti esimerkiksi toista ajoneuvoa hinattaessa, vaikka uusi laki sen tietyissä tilanteissa mahdollistaakin.

Käytä valoja oikein hätävilkkujen kanssa

Pysäytetyssä autossa hätävilkkuja käytettäessä on syytä pimeään aikaan kytkeä seisontavalot eli parkit päälle. Näin etupään hätävilkut eivät häviä ajovalojen loisteeseen. Lisäksi seisontavalojen palaessa pystyy kauempaa lähestyvä tienkäyttäjä päättelemään hätävilkut päällä seisovan auton autoksi.

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
VIDEO: Kun auto pysäytetään tai pysäköidään pimeälle tieosuudelle, on aina kytkettävä seisontavalot päälle – myös silloin, kun käytetään hätävilkkuja.

Pelkkien hätävilkkujen vilkkuessa, ilman muita valoja, autoa voi helposti luulla oranssein vilkkuvaloin varustetuksi tietyöpuomiksi.

Autoliitto muistuttaa, että hätävilkkujen käyttö liikkuvassa autossa on uusi liikennesääntö, josta ei ole vielä oikeuskäytäntöä.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat