Mihin tarkoitukseen hätävilkkuja saa käyttää? Tästä mahdollisuudesta moni ei tiedä

Videolla Teppo Vesalainen kertoo, miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa hätävilkkujen käyttöön.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Mihin kaikkeen hätävilkkuja saa nykyään käyttää?

Vastaus: Hätävilkuilla varoitetaan erityisestä tai välittömästä vaarasta. Olennaista on pitää mielessä, etteivät auton suuntavilkut ole käytettävissä merkinantoihin samanaikaisesti hätävilkkujen kanssa.

Tieliikennelain 51 § (Hätävilkkukytkennän käyttäminen) määrittelee, missä tilanteissa hätävilkkuja saa käyttää:

Pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää suuntavalojen hätävilkkukytkentää, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Hätävilkkukytkentää saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Hätävilkkujen käyttö liikkuvassa autossa on vielä monelle tuntematon mahdollisuus, vaikka se on ollut luvallista tietyissä tilanteissa, tieliikennelain uudistuksen myötä, jo reilut pari vuotta. Hätävilkuilla voi siis varoittaa muita tienkäyttäjiä esimerkiksi liikenteen äkillisestä hidastumisesta vaikkapa ruuhkan vuoksi, kuten monissa muissa Euroopan maissa on tehty jo vuosia.

Poliisi, pelastuslaitos ja Liikenneturva julkaisivat jokin aika sitten yhteistiedotteen, jossa kehotettiin käyttämään hätävilkkuja liikkuvassa autossa myös hälytysajoneuvojen lähestymistilanteissa maantiellä. 

Suuntamerkki vai hätävilkut?

Hätävilkkujen käytössä on kuitenkin syytä huomioida, että niiden ollessa päällä, ei tavallisilla vilkuilla pysty viestimään kaistanvaihto- tai kääntymisaikomuksesta eikä liikenteestä poistumisaikomuksesta. 

Jotta oman toiminnan ennalta-arvattavuus ei kärsisi, en suosittele liikkuvassa autossa yhtäjaksoista hätävilkkujen käyttöä sellaisissa tilanteissa, joissa tavallisella suuntamerkillä annettaville merkinannoille olisi tarvetta. 

Käytä valoja oikein hätävilkkujen kanssa

Pimeällä, pysäytetyssä autossa hätävilkkuja käytettäessä, on syytä kääntää seisontavalot (parkit) päälle. Näin eteenpäin näkyvät hätävilkut eivät häviä valojen loisteeseen, kuten tapahtuisi käytettäessä niitä lähi- ja kaukovalojen kanssa. 

Lisäksi seisontavalojen palaessa pystyy kauempaa lähestyvä tienkäyttäjä päättelemään hätävilkut päällä seisovan auton autoksi. Pelkkien hätävilkkujen vilkkuessa saattaisi se pimeyden keskellä näyttää keltaisilla vilkkuvilla valoilla varustetulta tietyöpuomilta.

Katso alla olevalta videolta, miten ohituspaikkaa kärkkyvälle autolle voi viestiä, ettei ohitus ole turvallista.

Näin viestit vilkulla ohittajalle 1:03
KATSO VIDEO: Näin viestit vilkulla ohittajalle.

Lue myös:

    Uusimmat