Nyt haetaan kesätöitä: Näin asiantuntijat ohjeistavat nuoria työnhakuun

Kilpailu kesätöistä alkoi – miten saada jalkansa ovenrakoon? 10:02
Nuori työnhaussa – mitä kannattaa tehdä ja mitä ei?

Miten nuori ilman työkokemusta saisi kesätöitä? Tästä keskusteltiin Huomenta Suomessa.

Kesätöiden hakusesonki on nyt kuumimmillaan. Huomenta Suomessa annettiin vinkkejä työnhakuun nuorille, joilla ei välttämättä ole työkokemusta vielä ollenkaan. Aiheesta keskustelemassa olivat Lidl Töölöntullinkadun myymäläpäällikkö Kasperi Kulmala ja Tomi Alakoski, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja.

Haastattelussa kerrotaan muutama moka, joita nuoren kannattaa välttää hakiessaan töitä! Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Mikäli työkokemusta ei vielä ole, Alakoski korostaa aktiivisuuden ja oma-aloitteisuuden merkitystä. Hän miettii myös, että viimeistään yhdeksännen luokan jälkeen olisi syytä hankkia kesätyötä.

– Kokemusta pitää hankkia ja sitä voi saada monella tapaa, vaikka harrastusten kautta, hän sanoo.

– Rohkeasti vaan hakemaan.

Kasperi Kulmala aloitti lukiossa työuransa Lidlissä ja on nyt 26-vuotiaana myymäläpäällikkö. Työtä hakiessa nuori voi kertoa vaikkapa siitä, millaisissa vastuutehtävissä on ollut, mitä harrastaa ja millaisia tulevaisuuden suunnitelma on. Tarvitaan motivaatiota, näkemyksellisyyttä ja rohkeutta hakea.

Töitä hakiessa Alakoski suosittelee noudattamaan työnantajien ohjeita. Yksi vinkki häneltä on se, että viikon tai kahden päästä hakuajan päättymisestä kannattaisi jo soitella ja kysellä työpaikan perään. Alakosken mukaan yhteiskunnankin pitäisi pohtia, miten nuoria voitaisiin työllistää.

Kulmala vinkkaa, että kiinnostusta työpaikkaa kohtaan voi osoittaa perehtymällä yritykseen ja osoittaa se työhaastattelussa. Hakija antaa itsestään hyvän kuvan osoittamalla olevansa perehtynyt yritykseen.

Hakemuksessa kannattaa kertoa itsestään, tehdä selkeä hyvä hakemus ja lähettää se ajallaan. Kulmalan mukaan hyvä asenne on erityisen tärkeä. Olennaista on sekin, että nuori osoittaa olevansa kiinnostunut työpaikasta ja siellä olevista mahdollisuuksista.

Lue myös:

    Uusimmat