Mainos

Nyt eletään vaarallisille aurinkomyrskyille otollista aikaa

Euroopassa on ryhdytty varautumaan todenteolla avaruussään oikkuihin.

Euroopan avaruusjärjestö Esa on avannut Brysseliin avaruussääkeskuksen, jonka tarkoituksena on saada aiempaa paremmin tietoa muun muassa aurinkomyrskyistä. Myrskyt saattavat uhata satelliittien, sähköverkkojen ja radioliikenteen toimintaa. Myös GPS-paikannusjärjestelmä voi häiriintyä.

Myrskyjä on lähes mahdotonta ennustaa, vaikka tiedetäänkin, että auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden sykleissä.

Nykyisen jakson uskotaan olevan huipussaan tänä vuonna. Pahin mahdollinen jättimyrsky voisi tapahtua koska tahansa ja jättää ihmiset ilman sähköä, internetiä, puhelimia, televisiota sekä juna- ja lentoliikennettä jopa useiksi päiviksi.

Jännitepiikki olisi tuhoisa

Esassa avaruussääpalvelujen kehittämistä johtava Juha-Pekka Luntama muistuttaa, että olemme nyt auringon aktiivisuussyklin huipussa.

-Tietyllä tapaa voi sanoa, että seuraavat kaksi vuotta ovat otollisinta aikaa aurinkomyrskylle, Luntama sanoo.

Pahin uhka maapallolle nykyisin olisi suuri jännitepiikki sähköverkoissa.

-Pahimmassa tapauksessa sähköverkon muuntajat tuhoutuisivat ja niiden korvaaminen voisi kestää viikkoja tai kuukausia, hän kertoo.

Vaikka vain pieni osa verkosta tuhoutuisi, naapurijärjestelmä saattaisi ylikuormittua ja johtaa nopeasti leviäviin sähkökatkoksiin. Näin tapahtui vuonna 1989 Quebecissä Kanadassa, kun kaupunki pimeni yhdeksäksi tunniksi ja jätti kuusi miljoonaa ihmistä ilman sähköä.

Tähän asti voimakkain aurinkomyrsky sattui vuonna 1859. Tuolloin maapallolle iski elektromagneettinen säteily noin 2500 kilometrin sekuntivauhdilla. Myrsky aiheutti sellaisen jännitepiikin muun muassa lennätinlinjoihin, että Yhdysvalloissa useat lennätintoimistot syttyivät tuleen.

Esan mukaan näin voimakas myrsky sulkisi jopa kymmenen prosenttia avaruudessa kiertävistä satelliiteista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.