Nyrkkeilykehässä lähes lyömätön Vitali Klitshko joutui elämänsä taisteluun koronavirusta vastaan: ”Kovat ajat vaativat kovia päätöksiä”

Vitali Klitshko tunnetaan paremmin nyrkkeilyurastaan, mutta viime vuodet hän on työskennellyt merkittävänä poliitikkona kotimaassaan Ukrainassa. Klitshko, 48, valittiin maan pääkaupungin Kiovan pormestariksi vuonna 2014.

Alkuvuoden aikana Klitshko on joutunut työssään kovaan paikkaan 2,8 miljoonan asukkaan kaupungin kamppaillessa koronavirusta vastaan. The Telegraphin haastattelussa entinen mestari kuvailee kamppailua tähänastisen elämänsä suurimmaksi taisteluksi.

– En olisi koskaan uskonut, että voisin työskennellä taukoamatta näin pitkään. Työpäiväni ovat lähes 24-tuntisia, enkä tiedä, milloin voin palata normaaliin elämään. Koska olen vastuussa kaikesta, mitä Kiovassa tapahtuu, pandemian aikana haasteet ovat moninaisia. Mutta uskon, että pystymme voittamaan ne.

Klitshko otteli nyrkkeilyurallaan 47 kertaa ja voitti otteluistaan 45. 41 voitoista tuli tyrmäyksellä. Hän piti urallaan hallussaan WBC- ja WBO-liittojen raskaansarjan mestaruusvöitä. Hän lopetti uransa joulukuussa 2013 ja siirtyi politiikkaan.

Telegraphin mukaan Kiovan kaupunki on pärjännyt Klitshkon johdolla toistaiseksi hyvin koronavirusta vastaan. 17. huhtikuuta mennessä Kiovassa oli todettu 892 virustapausta, 15 ihmistä oli kuollut koronaviruksen seurauksena. 42 miljoonan asukkaan Ukrainassa sairastuneita oli kirjattu 6125 ja kuolleita 161.

Klitshko sanoo, että kaupungissa toteutetut nopeat toimet ovat auttaneet epidemian hidastamisessa. Hänen mukaansa Kiova perusti jo tammikuun lopulla työryhmän hoitamaan tilannetta. 10. maaliskuuta kaupunki sai ensimmäiset ennakkotilatut koronavirustestit ja rajoitustoimia otettiin käyttöön 11. maaliskuuta.

– Maaliskuun loppuun mennessä seitsemän sairaalaa oli muutettu toimimaan erityisesti koronavirustiloina. Nyt tällaisia sairaaloita on 14. Niihin mahtuu 1 700 tartunnan saanutta potilasta. Jatkamme suojavarusteiden, lääkkeiden ja tarvikkeiden varastoimista.

Klitshko kertoo keskustelleensa myös eri maiden viranomaisten kanssa ja hakeneensa tietoa viruksen etenemisestä. Kiova on saanut tietoa viruksen leviämisen rajoittamisesta muun muassa ystävyyskaupungiltaan Wuhanilta, mistä virus lähti leviämään tammikuussa.

– He myös ohjeistivat, miten lääkärit ja hoitajat, jotka ovat suuressa sairastumisriskissä, voivat suojautua. Käytimme heidän ohjeitaan ja suosituksiaan päätöksenteossamme, Kiltshko sanoo.

– Olen varma, että aikaisin asetetut tiukat rajoitukset antoivat meille aikaa, mitä tarvitsimme hidastaaksemme viruksen leviämistä. Tilanne on täällä tällä hetkellä vakaa ja olemme toistaiseksi välttäneet Italian tai Espanjan kaltaiset tilanteet.

Klitshkon mukaan hänen nyrkkeilykehässä nähty periksiantamattomuutensa on tärkeä ominaisuus myös hänen nykyisessä tehtävässään.

– Kovat ajat vaativat kovia päätöksiä. Tärkein tehtäväni on saada Kiova tästä läpi mahdollisimman pienin vaurioin. Pystymme elvyttämään talouden, mutta kukaan ei voi palauttaa ihmisiä, Klitshko sanoo.

– Vastuu on valtava. Puhumme miljoonien ihmisten terveydestä ja elämästä. Nyt Kiovassa on voimassa tiukka karanteeni, mikä tarkoittaa, että kohtaan aivan uudenlaisia ja todella kovia haasteita. Asioita, joita en ole käsitellyt aiemmin. Tällä hetkellä teemme kaikki töitä 24 tuntia vuorokaudessa. Lähes asun toimistollani.

Klitshko muistuttaa haastattelussa ihmisiä yksinkertaisista keinoista, joilla viruksen leviämistä voidaan ehkäistä.

– Joka päivä vetoan kiovalaisiin ja ukrainalaisiin. Kaikki mitä sanon heille, voidaan sanoa kaikille ihmisille ympäri maailmaa. Pitäkään huolta itsestänne ja kunnioittakaa asetettuja rajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat