Nyrkkeilyn maailmanmestari palasi Kiovaan puolustamaan kotimaataan – puhuu nyt sodasta ja venäläisistä: "He ovat presidenttinsä uhreja"

Kun Oleksandr Usyk voitti syyskuussa Anthony Joshuan ja nousi raskaansarjan maailmanmestariksi, hän tuskin osasi arvata, että olisi vain kuusi kuukautta myöhemmin taistelemassa kansakuntansa tulevaisuudesta.

Venäjän hyökätessä viime viikolla Ukrainaan Usyk oli Lontoossa. Suora lento Kiovaan oli mahdoton, joten Usyk lensi ensin Varsovaan ja ajoi sitten 800 kilometriä Kiovaan perheensä luokse.

Usyk, kolmen lapsen isä, antoi keskiviikkona haastattelun CNN:lle kotinsa kellarista. Hän vahvisti liittyneensä Kiovaa puolustaviin ukrainalaisjoukkoihin ja olevansa valmis taistelemaan.

– Tämä saattaa kuulostaa tunteelliselta, mutta sieluni kuuluu Herralle, ruumiini ja kunniani kuuluvat kotimaalleni ja perheelleni. En missään tapauksessa pelkää. Olen vain hämmentynyt. Miten tällaista voi tapahtua 2000-luvulla?

– En todellakaan tiedä, milloin palaan kehään. Kotimaani ja kunniani ovat paljon tärkeämpiä kuin mestaruusvyöt, 35-vuotias Usyk sanoi.

Kun Vladimir Putin antoi viime viikolla maansa asevoimille hyökkäyskäskyn, Usyk julkaisi Instagramissa viestin, jossa hän vetosi Putiniin sodan lopettamiseksi.

Tähän asti kaikki vastaavat viestit ovat kaikuneet kuuroille korville, ja maailma – urheilumaailmakin – on tuominnut yksissä tuumin Venäjän toimet.

Usykin mukaan tavalliset venäläiset on petetty.

– Venäläiset ihmiset eivät tiedä, mitä Ukrainassa tarkalleen ottaen tapahtuu. He eivät näe, mitä on meneillään. He ovat presidenttinsä uhreja.

CNN:n haastattelussa Usyk kuvailee elämää sotilaallisen hyökkäyksen alla ja kertoo, että nyrkkeilytausta auttaa häntä pysymään rauhallisena. Omia lapsiaan Usyk yrittää piristää huumorin keinoin.

– Se (nyrkkeilutausta) on auttanut minua pysymään henkisesti valmiina. Se auttaa minua myös auttamaan muita, jotka ovat hermostuneita ja paniikissa.

– Kun tulee ilmahälytys, piiloudumme. Pakotamme itsemme myös pitämään hauskaa.

Usyk ei ole ainoa ukrainalainen nyrkkeilymestari, joka on tarttunut Venäjän hyökkäyksen myötä aseisiin. Myös Vitali ja Vladimir Klitshko ovat kertoneet puolustavansa kotimaataan. Vitali Klitshko on toiminut Kiovan pormestarina vuodesta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat