Mainos

Nykyajan opiskelijat tervehenkisiä

Nykyajan opiskelijaelämä on paitsi iloista myös tervehenkistä. Opiskelija kumoaa kyllä edelleen ketterästi oluttuopin, mutta tupakan syntiin hän ei enää juuri sorru. Lisäksi valtaosa opiskelijoista harrastaa liikuntaa.

Opiskelijoiden terveyskäyttäytymistä on tutkinut Turussa tänään tohtoriksi väittelevä lääketieteen lisensiaatti Kristina Kunttu. Hän selvitti kyselytutkimuksella noin 2000 ensimmäisen vuoden opiskelijan terveyskäyttäytymistä ja sosiaalisen verkoston yhteyttä siihen.

Kuntun mukaan nykyopiskelija ei jää kirjoineen kyhjöttämään opiskelija-asuntolaan, vaan lähtee mukaan yhdistystoimintaan, liikuntaseuroihin, ainejärjestöihin ja taideharrastuksiin. Useimmilla on joukko läheisiä ihmisiä, joista nuoret kertoivat löytävänsä tukea ja keskusteluapua tarvitessaan. Aktiiviset, perheen tai muun läheisjoukon tukemat opiskelijat olivat myös niitä, joiden terveystottumuksista löytyi vähiten huomautettavaa.

Savutonta opiskelijaelämää vietti Kuntun kyselyyn osallistuneista opiskelijoista peräti 83 prosenttia. Täysin raittiita oli taas vain viisi prosenttia. Vaikka alkoholinkäyttö on opiskelijoiden keskuudessa runsasta, suurkuluttajia joukossa oli vain yksi sadasta. Eniten opiskelijat juovat olutta ja viiniä, viinan viljely oli harvinaisempaa. Monien opiskelijoiden mielestä ympäristö painostaa alkoholinkäyttöön, sillä alkoholittomia vaihtoehtoja ei juhlissa ole yleensä ole tarjolla. Alkoholittomaan valintaan kiinnitetään opiskelijapiireissä myös erikseen huomiota, kertoi joka kolmas haastatelluista.

Kunttu katsoi tutkimuksensa tuovan lisätukea käsitykselle, jonka mukaan luottamukselliset, turvalliset sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä terveydelle. Sosiaalisesti hyvinvoiva haluaa ja jaksaa huolehtia muutenkin terveydestään.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.