Upin tutkija kertoo miksi Valko-Venäjä on nyt merkittävässä roolissa – "Wagnerin jättäminen Venäjälle olisi ollut sisäpoliittisesti liian vaikeaa"

Mikä on Valko-Venäjän rooli Wagner-kapinassa? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija 2:53
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Henri Vanhasen mukaan Valko-Venäjä on toiminut jonkinlaisena välikätenä ja kompromissiratkaisuna vaikeassa tilantessa.

Viimeisen vuorokauden aikana on nähty uusia käänteitä Wagner-kapinan jäljiltä. Prigozhin on nyt Venäjällä ja Lukashenka on toivottanut myös muut Wagner-joukot tervetulleeksi. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Henri Vanhasen mukaan tilanne on vielä kesken, ja moni asia on yhä avoinna. 

Hänen mukaansa Valko-Venäjä ja sen presidentti Aljaksandr Lukashenka ovat toimineet jonkinlaisena välikätenä ja kompromissiratkaisuna löytää tie ulos vaikeasta tilanteesta.

– Valko-Venäjä on läpi tämän sodan Ukrainassa toiminut eräänlaisena hyödyllisenä alustana sodankäynnissä ja muissa poliittisissa tarkoituksissa. Ilmeisesti tässä tilanteessa näiden joukkojen jättäminen Venäjälle olisi ollut sisäpoliittisesti liian vaikeaa.

Vanhasen mukaan on vielä aikaista sanoa, siirtyvätkö Wagner-joukot lopulta Valko-Venäjälle, ja mikä on sen tulevaisuus ylipäätään.

– Jää nähtäväksi, hajotetaanko Wagner, siirtyykö se tiukemmin Pohjois-Afrikkaan tai muualle tai liittyykö se Venäjän muuhun armeijaan.

Sodan paine kanavoituu yllättävin tavoin

Vanhasen mukaan Putinin yksi suurimmista peloista on varmasti ollut, että syntyy jonkinlainen kapina tai liikehdintä Venäjän sisällä hänen hallintoaan kohtaan, joka pakottaa hänet järeisiin toimenpiteisiin näyttääkseen olevansa tilanteen tasalla.

– Kyllä tässä varmasti on tarve kohentaa tätä kolahtanutta arvovaltaa.

Vanhasen mukaan Venäjän sodan ja sen heikon menestyksen aiheuttama paine on jatkunut, ja se kanavoituu yllättävilläkin tavoilla. 

– Se ei ole ehkä vielä näyttäytynyt kansalaisissa tai eliitissä, joita olemme seuranneet, mutta nykyiset tai ex-sotilaat voivat hyvin olla sellainen joukko, jossa tämä tyytymättömyys näkyy. 

Vanhanen ei erilaisista selityksistä huolimatta usko Wagner- johtaja Jevgeni Prigozhinin yrittäneen aidosti kaapata valtaa.

– Hänellä ei siihen ollut missään tapauksessa perusteita eikä resursseja, koska viime kädessä Putinilla näytti olevan käytössään vielä lojaali armeija, kun turvallisuusjoukot olivat paljon isommat kuin Wagner-joukot. Näyttäisi, että hän on tässä pyrkinyt kohottamaan omaa asemaansa, ja mahdollisesti tullut sitä ehkä heikentäneeksi. 

Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat