Nuorten rokottamiseen kaivataan vauhtia – THL:n Nohynek MTV:lle: "Laumasuoja koronaa vastaan vaatii 90 prosentin rokotuskattavuuden"

8:00
THL:n Hanna Nohynek kertoo, kuinka moni tartunnan saaneista on rokotettu

Deltavariantin leviäminen näkyy korkeissa tartuntaluvuissa. THL:n ylilääkärin mukaan laumasuojaan vaadittaisiin rokotteet 90 prosentille väestöstä.  

Suomessa on todettu tänään 380 uutta koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu lähes 1 300 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. 

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan nopeasti leviävää deltavariantia vastaan tarvittaisiin jopa 90 prosentin rokotuskattavuus, ennen kuin voidaan puhua niin sanotusta laumasuojasta virusta vastaan. Vielä keväällä puhuttiin 70 prosentin kattavuudesta.  

– 70 prosenttia ei suinkaan riitä, vaan kyllä tarvitaan reilusti yli 80, jopa 90 prosentin rokotekattavuus, Nohynek kertoo.  

Tähän mennessä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 63,4 prosenttia Suomen väestöstä. Toisen rokoteannoksen on saanut 26,4 prosenttia.  

90 prosentin rokotuskattavuus on Nohynekin mukaan saavutettavissa.  

– Jos katsoo vanhempaa ikäryhmää, siellä 65-vuotiaista ylöspäin jo yli 90 prosenttia on rokotettu ensimmäisellä annoksella. Hyvältä tämä näyttää, Nohynek kertoo.  

Nuorten rokottamiseen kaivataan vauhtia 

Nuortenkin rokotustahti on ollut Nohynekin mukaan toistaiseksi hyvä. 20–24-vuotiasta yli puolet on saanut rokotteen ensimmäisen annoksen. Myös 12–19-vuotiaista on saatu rokotettua reilu viidesosa ensimmäisellä annoksella.  

Silti virus jyllää nyt etenkin nuorten keskuudessa. Yli puolet tartunnoista on saatu ravintoloissa ja baareissa sekä muissa vapaa-ajan kontakteissa kotimaassa. 

– Toivotaan tietysti, että useammat nuoret käyvät vielä hakemassa näitä annoksia. Kentältä tulleen tiedon mukaan näitä annoksia riittää nuoremmille ikäryhmille, Nohynek kertoo.  

Paluu normaaliin vai neljäs aalto? 

THL:n Nohynek ei uskalla vielä arvioida, voidaanko seuraavaksi palata normaaliin, rajoituksettomaan elämään vai onko edessä vielä koronaviruksen neljäs aalto.  

– En lähde arvioimaan, sillä siihen tarvitsemme mallintajia, jotka laskevat meille tartuttavuustekijöiden ja rokotuskattavuuksien valossa sitä (neljännen aallon mahdollisuutta). 

Oleellista Nohynekin mukaan on saada valtaosa väestöstä rokotettua, jotta taudin vakavat sairaalahoitoa vaativat tapaukset vähenisivät.  

– Tästä viruksesta tiedämme, että se leviää hyvin ärhäkkäästi. Oleellista tässä on se, että tartuntojen myötä vakavat tautitapaukset eivät lisäänny, Nohynek summaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja