Korkeat tartuntaluvut eivät näy sairaalahoidossa – THL:n Nohynek kertoo, kuinka moni tartunnan saaneista on rokotettu: "Suuriin joukkoihin ei pidä kokoontua"

8:00
Suomen koronaluvut nousussa – THL:n Hanna Nohynek kertoo kuinka moni tartunnan saaneista on rokotettu

Koronavirustartunnat ovat kasvaneet merkittävästi viime viikkoina, mutta luvut eivät juuri näy sairaalahoidossa. 

– Olemme suojanneet rokotuksilla kaikkein hauraimmat, jotka todennäköisemmin infektion saatuaan joutuvat sairaalahoitoon, kertoo MTV Uutisille THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynekin mukaan Suomessa koronarokotteen saaneista noin 1 per 10 000 rokotettua on saanut koronatartunnan rokotuksen jälkeen. 

Sairaalahoitoon rokotetuista on joutunut koronaviruksen aiheuttaman taudin takia yhteensä noin 200, joista tehohoitoon 25.

– Tämä kuvastaa erinomaisen hyvin sitä, mitä jo tiedetään, eli rokotteet ovat tehokkaita deltavarianttiakin ja erityisesti sen aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan, Nohynek kertoo.  

Ensimmäisestä annoksesta vahva suoja

Sairaalahoitoa vaatineista tapauksista ei ole eritelty sitä, onko sairastunut saanut vasta ensimmäisen vai myös toisen rokoteannoksen. Nohynekin mukaan yhden annoksen jälkeen rokotteen teho vakavaa tautimuotoa vastaan on noin 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen yli 96 prosenttia. 

– Rokotteiden suoja tartunnan saamiselta ei välttämättä ole niin suuri. Se on deltavariantin osalta ensimmäisen annoksen jälkeen noin 35 prosenttia.  

Vaikka sairaalahoidon tarve on pysynyt melko vakaana, Nohynek ei olisi silti valmis luopumaan vielä koronarajoituksista.  

– Vaikka on saanut ensimmäisen annoksen, voi silti kantaa virusta. Tämän takia meidän pitäisi edelleen pitää kiinni varotoimista, kuten etäisyyksistä ja maskeista, eikä kokoontua suuriin joukkoihin, Nohynek sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja