Nuorten playoff-sarjan ratkaisu herätti porua – näin Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö kommentoi kovaa päätöstä

Kiekko-Vantaan ja Ketterän välinen A-nuorten Mestiksen puolivälieräottelu uusitaan Vantaan peluutettua tiistaina edustuskelvotonta pelaajaa. Kiekko-Vantaa voitti ottelun jatkoerässä 6–5 ja olisi edennyt sillä tuloksella Nuorten Mestiksen välieriin otteluvoitoin 2–1.

Video: Kiekko-Vantaan ja Ketterän tiistain ottelun jatkoerä Kiekko-Vantaan nuorten YouTube-tililtä.

Ketterä oli tehyt tänäaamuna vastalauseen Kiekko-Vantaan edustuskelvottomasta pelaajasta, ja vastalause hyväksyttiin. Jääkiekkoliitto määräsi ottelun uusittavaksi huomenna torstaina Vantaalla.

Ratkaisu on herättänyt jo kummastusta Twitterissä.

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta ei kommentoi yksityistapauksia julkisuuteen, mutta liiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila suostui kommentoimaan päätöstä MTV Sportille yleisellä tasolla. 

– Playoffeissa tämä on hyvin tyypillinen tapaus, kun tällainen erhe on tapahtunut. Jos ja kun se ei ole ollut millään lailla tahallinen, on koettu, ettei urheilullisesti ole oikein, että playoff-sarja ratkeaa niin, ettei siihen ole mahdollisuutta vaikuttaa pelaamalla. Näin on aiemmin ollut, mutta en kuulu meidän kurinpito-organisaatioomme nykyään eikä yksittäistapauksia kommentoida julkisuuteen kummemmin, Antila sanoo.

– Yleisellä tasolla tämä ei ainakaan minua yllätä, sillä historiasta löytyy ihan vastaavia päätöksiä pudotuspelipeleistä. Päätös on ihan samanlainen kuin vastaavissa tapauksissa on ollut aiemmin, silloin harvoin kun näin on ollut.

Milloin näitä tapauksia on ollut?

"Tällainen linja on ollut jo vuosia."

– Niitä on hirmu vähän. Vuosia sitten oli yksi Suomi-sarjan keissi, jossa taisivat pelata KooVee ja Salon Kiekkohait. Siinä itse asiassa tulokset jäivät voimaan, kun kummallakin oli edustuskelvoton pelaaja.

Antila miettii hetken, ennen kuin jatkaa.

– Aiemmin tänä keväänä oli yksi tapaus 3. divisoonassa Keskimaalla. Ne menevät minun ohitseni niin, että näen vain tiedot. Ne muutamat kerrat mitä on ollut, on enemmän sääntö kuin poikkeus, että jos pudotuspeleissä pelataan paras kolmesta ja on kolmas peli, kunnioitetaan urheilua sen verran, ettei välieriin lähetetä kabinetissa yhtäkkiä ilmaiseksi mitään joukkuetta, vaan ratkaisupelit pelataan pelaamalla.

Runkosarja "eri asia"

Esimerkiksi viime vuoden keväällä A-nuorten SM-liigan runkosarjan päätöskierroksella Ilves voitti Ässät 4–3, mutta sille tuomittiin 0–5-tappio edustuskelvottoman pelaajan peluuttamisen vuoksi.

– Se on runkosarjan peli. Se on eri asia, Anttila kommentoi.

Anttila ei halua ottaa kantaa siihen, onko oikein vai väärin, että pudotuspeleissä käytetään eri linjaa.

– En kuulu kurinpito-organisaatioomme. Me virkamiehet emme luonnollisesti arvioi heidän päätöksiään. Mutta tällainen linja on ollut vuosia. En ota siihen kantaa.

– Vahinkoja kuitenkin sattuu. Niitä sattuu yllättävän paljon. Sen voin sanoa taustaksi, että tulkintavirheitä kymppitileissä ja muissa meillä tapahtuu – niin ikävää kuin se onkin – ainakin 30–40 kaudessa. Ei tämä ole mitenkään yksittäistapaus, Antila jatkaa.

Antila muistuttaa, että säännöt ovat edustuskelvottomasta pelaajasta rankaisemisessa laveat: tuloksia voidaan jälkikäteen muuttaa, jättää ennalleen, ja on mahdollista myös määrätä pistemenetyksiä tai uusintaotteluita.

Ketterä kärsii taloudellisesti

Ketterä kärsii ratkaisusta taloudellisesti joutuessaan matkustamaan Vantaalle uudelleen pelaamaan – sellaisen tapauksen vuoksi, joka ei ole ollut heidän virheensä.

– Ei ole mahdollisuutta määrätä korvausvastuita. Elin ei voi luonnollisesti tehdä sellaista päätöstä, joka olisi meidän kilpailusääntöjemme vastainen, Antila toteaa.

Takavuosina Jääkiekkoliitolla ei ollut kokonaan eriytettyä kurinpitovaliokuntaa, jolloin kilpailuvaliokunta teki päätökset.

– Meillä on ollut pari vuotta täysin ulkoistettu kurinpitovaliokunta, jonka jäsenistä kukaan ei ole liiton virkamies. Siellä on oikeustieteen lisensiaattia vai tohtoria, käräjäoikeuden tuomaria, lakimiehiä ja muita tällaisia, Antila sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat