Nuorisotyöhön tarvitaan uusia muotoja

Esimerkiksi verkossa tehtävää nuorisotyötä, taidetapahtumia ja bändikouluja tarvittaisiin nykyistä enemmän.

Nuorisotyöhön kaivataan uutta otetta. Pääkaupunkiseudun nuorisotyötä kartoittaneen tutkimuksen mukaan esimerkiksi nuorisokahvilat eivät vedä kävijöitä kuten ennen. Sen sijaan toiminnallisille työmuodoille, liikunnalle tai vaikkapa bändikerhoille riittää kysyntää. Nuorisotyötä pitäisi viedä myös sinne, missä nuoret viettävät aikaansa yhä enemmän: internetiin.

Tutkimuksen tehneen valtiotieteen tohtori Mikko Salasuon mukaan 19 prosenttia nuorista viettää päivittäin netissä 1,5 tuntia.

- Aikuiset ovat kaukana nuorten perässä siinä, mitä verkkomaailmassa tapahtuu, Salasuo sanoo.

Tutkijan mukaan julkisen sektorin nuorisotyön on kuitenkin turha lähteä kilpailemaan verkossa yksityisten palveluntarjoajien kanssa. Sen sijaan niiden palveluja voi hyödyntää. Esimerkiksi suositussa Habbo Hotel -verkkopalvelussa toimii virtuaalinen nuorisotila Netari, jossa nuoret voivat keskustella koulutettujen ohjaajien kanssa.

Eri lähiöissä eri tarpeet

Salasuo nostaa tutkimuksessaan esille nuorisotyön ongelmat erityisesti suurilla kaupunkiseuduilla. Esimerkiksi Helsingin Malmilla ja Vantaan Myyrmäessä kunnalliset nuorisotilat eivät juuri vedä kävijöitä. Nuoret viettävät mieluummin aikaansa kauppakeskuksilla tai Helsingin keskustassa, jonne lähiöistä on hyvät yhteydet.

- Voisikin miettiä, miten nuorisotyötä voisi järjestää ostarilla, missä nuoretkin ovat, Salasuo pohtii.

Pienemmissä ja syrjäisemmissä lähiöissä nuorisotiloille on yhä tilausta. Sen sijaan Malmilla nuorisokahvilan toiminta lopetettiin viime toukokuussa, vaikka sitä oli markkinoitu ahkerasti ja sen ikäraja laskettu 13 vuoteen. Kahvilatoiminnan sijaan Malmilla ryhdyttiin järjestämään tapahtumia ja koulutusta: toimintaa, jota nuoret olivat kaipailleet.

- Toiminnalliset työmuodot ovat kärkisijoilla, kun nuorilta kysytään, mitä he haluavat, Salasuo kertoo.

Yhteistyötä kehiin

Kaivattua toiminnallisuutta nuorisotyöhön toisi yhteistyö esimerkiksi koulujen, seurakuntien ja urheiluseurojen kanssa. Salasuon mukaan kumppanuudesta kyllä puhutaan kauniisti, mutta joskus ilmenee rajujakin eturistiriitoja. Esimerkiksi urheiluseurojen tarjoamista vuoroista ei kerrota nuorisotalolla kävijöille, tai seurakunnan nuoriso-ohjaaja kieltää käymästä nuorisotalolla.

- Nuoria ei pitäisi sitoa vain omaan toimintaan. Kumppanuudet ovat nuorten kannalta järkevä ratkaisu.

Mikko Salasuon tutkimus pääkaupunkiseudun nuorisotyöstä julkistettiin torstaina. Tutkimus toteutettiin Espoon, Helsingin ja Vantaan nuorisotoimien, Humanistisen ammattikorkeakoulun, Helsingin kaupungin tietokeskuksen ja Nuorisotutkimusverkoston yhteistyönä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat