Mainos

Nuoriso villiintyi kotitekoisista "putkenavaajapommeista" – kauppa kielsi ainesosien oston

Porin seudulla on viime päivinä tullut ilmi tapauksia, joissa nuoret ovat rakentaneet kotitekoisia pommeja ja räjäytelleet niitä vaarallisesti.

Ongelmallisen tilanteesta tekee se, että pommien ainesosat ovat kaikkien saatavilla aivan tavallisista ruokakaupoista. Epäilyt saivatkin alkunsa Porin Kyläsaaren K-marketista, jossa kauppias kiinnitti huomiota lasten ja nuorten epätavallisiin ostoksiin.

K-marketissa huomattiin, että pikkupojat ostivat muun muassa putkenavaaja-ainetta.

– Voihan toki olla, että äiti on asialle laittanut, mutta meidän korviin kuitenkin on kantautunut tietoa, että niitä yritettäisiin räjäytellä tai polttaa, kaupan Facebook-päivityksessä todetaan.

Räjähdystä ei voi ennakoida

Ilmiö tunnetaan myös Lounais-Suomen poliisilaitoksella. Ylikonstaapeli Mika Hautaniemi kertoo, että tiettyjä aineita yhdistämällä tyhjästä limupullosta voi saada aikaan vaarallisen pommin. Yksi ainesosa on putkenavaaja-aine.

– Jos sekoittaa tiettyjä aineita suljettuun pulloon, niin se räjähtää, Hautaniemi kertoo.

Hautaniemen mukaan pommeista voi aiheutua vaaraa sekä pommintekijöille että ulkopuolisille. Varsinkin, jos asialla ovat lapset.

– Poksahdushetkeä ei pysty ennakoimaan. Jos pommi sattuu olemaan käsissä, se voi aiheuttaa fyysisiä vammoja. Esimerkiksi tulla silmiin roiskeita.

Koska pommi räjähtää arvaamattomasti, myös sivulliset voivat joutua vaaraan. Asiasta tietämätöntä voi ihmetellä paisunutta pulloa ja mennä tarkastelemaan esinettä lähempää.

– Siinä kun henkilö seisoo vieressä ja pommi odottamatta poksahtaa, henkilö saattaa jopa loukkaantua tai omaisuudelle tulla vahinkoa. 

Pesuaineiden myynti lapsille kielletty

Kyläsaaressa huolestunut kauppias ei ole jäänyt tapauksesta toimettomaksi. Toistaiseksi pesuaineita ja vastaavia ei myydä kaupassa alle 15-vuotiaille. 

Lounais-Suomen poliisilaitoksen mukaan vastuu on ensisijaisesti lasten vanhemmilla.

– Aina kun tulee uusi sukupolvi, nämä pommit saattavat nousta hetkellisesti pinnalle. Korostaisin, että tässä on vanhemmilla vastuu. Kun kuulee nuorten tämmöisä väsäilevän, niin siihen tulisi puuttua, Hautaniemi toteaa.


Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja