Mainos

Nuoria huijataan useasti kesätöissä

Nuoria huijataan palvelualan kesätöissä yhä useammin, kun työvuoroja perutaan sääoloihin vedoten. Esimerkiksi ravintoloiden terasseilla ja jäätelökioskeilla työskentelevien vuoroja on peruttu viime hetkellä, jos myynti näyttää jäävän vähäiseksi sateesta johtuen.

- Vaikea arvioida, onko tällaisia tapauksia vuosittain kymmeniä vai satoja. Ne eivät minkään sopimuksen ehtoja täytä, mutta kyllä niitä aina silloin tällöin tulee esille, sanoo neuvottelupäällikkö Annika Rönni-Sällinen Palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta.

Liitosta muistutetaan, ettei työntekijän ole pakko suostua sovitun työvuoron perumiseen, vaan hänellä on aina oikeus palkkaansa.

- Jos mennään majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksen mukaan, työvuorojen peruminen ei ole mahdollista. Tosin jos osapuolet sopivat siitä yhteisesti, niin se on ok, mutta siihen ei ole työntekijällä mitään velvollisuutta, Rönni-Sällinen kertoo.

Ongelmatilanteissa kesätyöntekijöiden tulisi ottaa ensin yhteyttä luottamusmieheen, jos yrityksestä sellainen löytyy. Lisäksi apua saa muun muassa palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta sekä kesätyöntekijöille suunnatusta SAK:n neuvontapuhelimesta, Kesäduuni-infosta.

- Nuorten kannattaa itse olla mahdollisimman aktiivisia. Usein käy niin, että tällaiset asiat selviävät myöhään vasta sitten, kun ongelmia ilmaantuu, miettii Rönni-Sällinen.

Runsaat sateet kutistavat palkkoja

PAM:n neuvottelupäällikön mukaan ammattiliittoon tehdään valituksia työvuorojen kohtuuttomista perumisista sitä enemmän, mitä kehnommat kelit suven aikana vallitsevat. Hänen mielestään olisi ehdottoman tärkeää, että työsopimuksessa sovittaisiin vähimmäistyöajasta.

- Muuten tällaisilla työntekijöillä ei ole hirveästi turvaa. Mitä jos sataa koko kesän? Jääkö sitten palkat saamatta, hän kysyy.

Rönni-Sällinen uskoo, että paras keino ongelman ehkäisemiseen tulevaisuudessa on valvonnan tehostaminen palvelualalla.

- Tässä on kyse siitä, että normaali yrittäjän riski - esimerkiksi säätilasta - yritetään siirtää työntekijän kannettavaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.