Mainos

Nuoria häiritään netissä seksuaalisesti

Seksivideo

Nuorten virtuaalimaailmassa seksuaalisesta kontaktista yritetään myös tarjota rahaa. Toiminta on kuitenkin verrattain harvinaista, sillä esimerkiksi 9-luokkalaisista vain muutamalle prosentille oli yritetty tarjota internetin kautta rahaa seksistä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Venla Salmi kertoo, että vain prosentin murto-osalla tutkituista tapauksista ehdottelu oli johtanut seksikontaktiin reaalimaailmassa.

Poliisiammattikourkeakoulun ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaiseman tutkimuksen mukaan suurin osa netin kautta jonkinlaiseen seksikontaktiin pyrkivistä ovat toisia nuoria. Tutkija Salmi korostaa, että vaikka ehdottelu ja rivouksien kirjoittaminen on yleistä, ruudun takana oleminen on usein suhteellisen turvallista. Kontakti on helppo katkaista heti alkuunsa.

Nettiä ei voida yleisesti syyttää nuorten hyväksikäyttöalustaksi. Siellä solmitaan kaveruussuhteita, ja sitten tavataan normaalisti reaalimaailmassa, hän sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin 13 500 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten kokemuksia seksihäirinnästä netissä.

Tytöt poikia useimmin nettiväkivallan uhreja

Tutkija Noora Ellonen kertoo, että esimerkiksi 9-luokkalaiset tytöt joutuvat rivon kielenkäytön kohteiksi ja heiltä pyydetään netissä seksikkäitä kuvia.

Valokuvatuiksi tai videoiduiksi joutuneiden kuvia voidaan periaatteessa levittää netin tai kännykän kautta eteenpäin. Kuvilla voidaan helposti kiristää. Seksuaaliseen häirintään liittyy yleensä usein uhkailua, arvostelua ja kiristyksen muotoja.

Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes 15-vuotiaista tytöistä joutuu internetissä häirinnän tai ehdottelun kohteiksi, pojista selvästi vähemmän. Nettiseksin ja -häirinnän muodot vaihtelevat rivosta kielenkäytöstä maksettuun seksiin.

Palkkiota seksistä on ehdotettu noin viidelle prosentille15-16-vuotiaista tytöistä. Tutkimuksen mukaan myös nuorimmille eli 12-vuotiaille oli ehdotettu seksiä tai palkkioita seksistä. Kuudesluokkalaisista ehdottelun ja rivouksien kohteeksi joutuu joka kymmenes.

Virtuaalimaailmassa piilorikollisuutta

Virtuaaliseksi toisen nuoren kanssa tai nuoreen kohdistuva seksuaalinen häirintä johtaa vain harvoin hyväksikäytön rikossyytteeseen. Usein myös liikutaan piilorikollisuuden harmaalla alueella.

Sen paremmin uhri kuin syytetyt eivät tunne toisiaan, eivätkä olleet tavanneet toisiaan muuten kuin virtuaalimaailmassa.

Vanhemmilla on vain harvoin käsitystä lastensa liikkeistä internetissä.

- Mutu-tuntumalla sanoisin että nuorten virtuaalimaailma on kokonaisuudessaan paikka, mistä vanhemmilla ei ole kovin paljon tietoa, arvioi Noora Ellonen.

Internetissä sovittuihin tapaamisiin ja niihin liittyviin hyväksikäyttötapauksiin on vain muutamissa tapauksissa osallisena aikuinen.

Seksuaalisen ahdistelun lisäksi internetiä ja matkapuhelimia käytetään myös muunlaiseen häirintään, kiusaamiseen ja uhkailuun. Pojat taas kohtaavat väkivaltaa koulussa tai kaveriporukoissa, kun taas tyttöjen väkivaltakokemukset keskittyvät useammin kotiin.

Lapset kokevat väkivaltaa useammin kuin aikuiset. Tuore tutkimus on osa laajempaa lapsiuhritutkimusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.