Nuori newyorkilainen mies sairasti koronan maaliskuun alussa ja painiskelee nyt syyllisyyden kanssa – pelkää tartuttaneensa monia muita huolimattomuudellaan: "Olin täysi idiootti"

Newyorkilainen Daniel Goldstein sairastui koronavirukseen maaliskuun alussa, kun tartuntojen määrä New Yorkissa oli vielä suhteellisen pieni. Goldstein ei ottanut tautia tosissaan. Nyt häntä kaduttaa, sillä hän saattoi tartuttaa paljon muita ihmisiä. 

Goldsteinin koko haastattelu on nähtävissä videolta jutun alusta. 

Goldstein kertoi uutistoimisto Reutersille, että hän ei aluksi juurikaan ajatellut virusta. Hän kävi tyttöystävänsä kanssa ravintolassa maaliskuussa. Siellä he törmäsivät kahteen maskeihin sonnustautuneeseen naiseen. 

– Minä pyörittelin silmiäni. Ajattelin, että "Oletteko tosissanne?" Se vaikutti hyvin melodramaattiselta. Nyt ajateltuna olin täysi idiootti. 

Liikkui täysin vapaasti

Seuraavana päivänä 27-vuotias Goldstein alkoi tuntea flunssan oireita. Hän epäili sairastuneensa koronaan. 

Goldstein meni terveyskeskuksen päivystykseen. Käynti siellä jäi hänen mieleensä. Hän joutui istumaan täpötäydessä odotushuoneessa, kävelemään kiireisten käytävien läpi ja kirjoittamaan lomakkeet yhteisessä käytössä olevalla kynällä, vaikka hän ilmoitti käyntinsä syyksi COVID-19 epäilyn. 

– Minusta tuntui, että kai minun pitäisi olla edes jotenkin karanteenissa. Edes istua nurkassa pressun takana, jotta kukaan ei voisi tulla lähelleni. 

Goldstein on nyt ymmärtänyt, että hänen olisi tullut toimia vastuullisemmin. 

– Tämä syyllisyyden tunne juontaa juurensa pitkälti juuri sinne päivystykseen. Minulla ei ollut silloin näkemystä ja arvostelukykyä ymmärtää, että minun ei olisi kannattanut noudattaa näiden ihmisten neuvoja, koska hekään eivät vielä tienneet, mistä oli kyse. 

Tuohon aikaan New Yorkissa oli vasta 52 varmistettua tapausta. Ihmiset kulkivat vielä vapaasti ulkona ja kävivät ravintoloissa ja baareissa. Goldsteinin mukaan valtion ja terveydenhuollon puolelta tullut tieto viruksesta oli vielä hyvin hämmentävää ja puutteellista. 

Kotona vain kymmenen päivää

Hoitaja kertoi Goldsteinille, että hän saisi poistua kotoa seitsemän päivää oireiden ilmaantumisen jälkeen. Lääkärintodistuksessa puolestaan puhuttiin 14 päivästä. 

Goldstein miettii nyt, että hänen olisi pitänyt olla yhteydessä luotettavaan tahoon, kuten terveysministeriöön. Sen sijaan, hän lähti ulos oltuaan kymmenen päivää kotona. 

Hän kävi ostoksilla rautakaupassa. 

– Siellä oli hyvin vilkasta eikä kukaan pitänyt turvavälejä. Kassoilla ihmiset olivat lähekkäin. 

Goldstein uskoo, että on olemassa paljon muita hänen kaltaisiaan, jotka eivät ottaneet virusta tosissaan ja levittivät sitä liikkumalla vapaasti.  

– Tämä syyllisyyden tunne on minulle uutta. 

Goldstein painii tunteen kanssa, että hän todennäköisesti tartutti monia muita välinpitämättömällä käytöksellään. 

Korovirustilanne New Yorkissa tällä hetkellä on kaoottinen, pahin koko Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat