Nuori nainen sai rusketuksen tavoittelun vuoksi syövän – otsassa golfpallon kokoinen kasvain: ”Ihokerrokset piti käydä leikkauksessa viiteen kertaan läpi”

6:44
Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto neuvoi vinkkejä turvalliseen auringossa oleiluun toukokuussa 2018 Huomenta Suomessa.

Keri Lynn Noble halusi vuosien ajan pakonomaisesti pitää yllä ympärivuotista rusketusta. Riippuvuus toi mukanaan ihosyövän, jonka hoito aiheutti ammottavan aukon hänen otsaansa, kertoo australialaissivusto news.com.au.

Keri Lynn Noble, 29, halusi aiemmin näyttää kauniin päivettyneeltä ympäri vuoden. Hän kävi ensimmäisen kerran solariumissa vain 16-vuotiaana ja piti tavastaan kiinni yli vuosikymmenen.

– Olin cheerleader lukiossa ja halusin näyttää ruskettuneelta asussani, Keri avaa taustoja riippuvuudelleen. 

Rupi olikin syöpä

Vuonna 2016 Kerin otsaan muodostui hiljalleen rupea, joka alkoi haitata jokapäiväistä elämää.

– Kun vaihdoin paitaa tai pesin kasvojani, rupi aina aukesi. Silloin tiesin, että jokin on pielessä, Keri kertaa.

Ihotautilääkäri totesi ruven olevan karsinoomaa, joka oli syntynyt solariumin ja auringonoton yhteisvaikutuksesta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä​​​​​​​

Uusiutunut syöpä jätti jälkensä

Kerin otsa operoitiin Mohsin kirurgialla. Vain kaksi vuotta myöhemmin rupi uusiutui ja otsa leikattiin uudelleen. Jälkimmäisellä leikkauskerralla oli hintansa: Kerin otsaan jäi iso reikä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tällä kertaa lääkärin piti käydä ihokerrokset viiteen kertaan läpi syövän poistamiseksi. Ihosyöpä oli kaksinkertaistanut kokonsa, ja otsaani oli muodostunut golfpallon kokoinen kasvain, Keri kertaa.

Mikä on Moshin kirurgia?

Kyseessä on Iho- ja allergiasairaalassa suoritettava leikkaus, jota käytetään ihosyövän, kuten tyvisolusyövän, hoitoon. Sen tarkoituksena on poistaa vaikeasti erottuva ihokasvain yhden potilaskäynnin aikana. Joissakin tapauksissa syöpä vaatii useammankin leikkauskerran.

Lääkärin ja patalogin tiiviissä yhteistyössä tehdyn toimenpiteen aikana syöpää sisältävän ihon kerrokset poistetaan kerroksittain, kunnes jäljellä on enää vain tervettä kudosta.

Kulmakarva venytettiin hiusrajaan asti

Koska leikkaushaava oli suuri, sen sulkeminen muutti nuoren naisen kasvonpiirteitä radikaalisti: leikkaavan lääkärin oli venytettävä otsan ihoa, minkä vuoksi Kerin toinen kulmakarva nousi lähes hiusrajaan saakka.

– Noin kahden kuukauden ajan toinen kulmakarvani oli noin 5 senttimetriä korkeammalla kuin toinen. Viisi kuukautta myöhemmin kulmakarvani olivat lähes normaalit, Keri kertoo helpottuneena.Solarium ja auringonotto eivät ole leikin asia

Keri otti kerrasta opikseen: nykyisin hän ei poistu kotoaan ilman riittävää aurinkosuojaa. Aurinkovoiteiden lisäksi nainen suosii hattuja ja huolehtii ihonsa hyvinvoinnista.

Hän haluaakin jälkiviisaana muistuttaa ihmisiä siitä, ettei turhamaisuuden saisi antaa mennä terveyden edelle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Nykyään kaikki yrittävät näyttää niin hyvältä kuin vain voivat, ja rusketus on usein olennainen osa sitä, Keri pohtii syitä ihmisten halulle ruskettua.

Myös Lisa Pace kuvitteli nuorena rusketuksen olevan tapa näyttää kauniilta. Solariumista tuli naiselle kuin toinen koti, jossa hän kävi usein uusiutuneesta ihosyövästä huolimatta. Myös Mallory Lubbock on oiva esimerkki siitä, mitä täydellisen rusketuksen tavoittelu voi aiheuttaa.

– Onko rusketuksesi oikeasti sen arvoista?, Mallory kysyy sairastamansa melanooman jälkeen. 

Katso yllä olevalta videolta vinkit siihen, miten auringosta voi nauttia turvallisesti!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: news.com.au, HUS, Instagram, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja