Nuori mies kiristi 15-vuotiaalta tytöltä rahaa tämän alastonkuvilla – muiden rikosten uhrit vain 14-vuotiaita

24:32
Rikospaikka-ohjelmassa kerrottiin vuonna 2017 tapauksesta, jossa suomalaistyttö teki itsemurhan jouduttaan alastonkuvilla kiristäneen miehen uhriksi.

Nuori mies tuomittiin lukuisista rikoksista Espoossa vuosina 2019 ja 2020. Mahdollisesti törkeimmässä teossa hän kiristi 15-vuotiaalta tytöltä rahaa uhaten julkaista tästä paljastavia valokuvia.

Kuvissa 15-vuotias nainen oli poseerannut alusvaatteisillaan ja ilman vaatteita, peittäen vain arkaluontoisimmat osat vartalostaan. Tuntemattomat ihmiset eivät oikeuden mukaan tunnistaisi uhria kuvista, koska tämän kasvot näkyivät kuvissa korkeintaan osittain.

Tekohetkellä 17-vuotias mies oli saanut kuvat ilmeisesti luvatta yhteisten tuttavien kautta. Uhrin ollessa rippileirillä mies oli lähettänyt hänelle kuvat ja pyytänyt tytöltä 60 euroa vastineeksi siitä, että hän ei julkaisi kuvia Snapchatissa. Hän myös uhkasi näyttää kuvat tytön äidille ja vaati tältä kasvokuvaa.

Tyttö kieltäytyi vaatimuksesta. Mies julkaisi kuvat runsasta varttia myöhemmin merkiten kuviin tytön käyttämän sosiaalisen median tunnuksen ja viittasi tähän "huorana".

Tyttö sai tämän jälkeen runsaasti seuraamispyyntöjä hänelle tuntemattomilta miehiltä.

Mies selitti rahan pyytämistä vitsiksi, mitä oikeus ei uskonut.

Uhkaili ongelmilla, jos hänestä puhutaan poliisille

Myöhemmin mies oli 18-vuotta täytettyään ottanut yhteyttä erääseen 14-vuotiaaseen poikaan. Hän oli Snapchat-viestein käskenyt pojan antaa rahaa uhaten muuten hakata tämän. Hän oli voimistanut vaatimustaan kuvalla nyrkistä.

Pojan tehtyä toimista rikosilmoituksen tekijä oli kysynyt tältä, kuka oli näyttänyt kuvat hänen viesteistään poliisille. Myöhemmin hän oli todennut, että jos poliisi nappaa hänet, tulee pojalle pahoja ongelmia.

Ryösti kännykän kannabiskaupoilla

Kolmannessa rikoskokonaisuudessa mies oli sopinut kannabiskaupat erään toisen 14-vuotiaan pojan kanssa. Vietyään kauppiaan sivummalle oli mies alkanut vaatia tältä enemmän kannabista. Pojan vastatessa aineen loppuneen oli mies ottanut tästä kiinni, uhkasi lyödä ja otti uhrilta puhelimen ja kuulokkeet sekä pakotti uhrin laittamaan puhelimen tehdasasetuksille.

Tämän jälkeen hänet saatettiin kotiinsa, jossa todistajan käsityksen mukaan omaisuutta oli tarkoitus viedä lisää. Teko kuitenkin päättyi asunnolle, kun pojan isän puoliso tuli ulos asunnosta.

"Elämäntilanteeltaan vakiintumaton" mies ehdolliseen vankeuteen

Vuonna 2001 syntynyt mies tuomittiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä nuorena henkilönä, kiristyksen yrityksestä nuorena henkilönä, laittomasta uhkauksesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, ryöstöstä, huumausaineen käyttörikoksesta ja huumausainerikoksesta. Mies oli käynyt kannabiskauppaa lähes 160 gramman verran ja myynyt ainakin 50 ekstaasitablettia.

Mies sai teoistaan yhteensä 9 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Miehellä oli entuudestaan tilillään kaksi ehdollista vankeusrangaistusta terveyteen kohdistuvista rikoksista.

Oikeus nosti tuomiossaan esille huolensa miehen kohonneesta rikoksen uusimisriskistä ja elämäntilanteen vakiintumattomuudesta. Sen vuoksi mies tuomittiin ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi valvontaan.

Hänet määrättiin lisäksi maksamaan uhreille yhteensä 1400 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja