15-vuotias raiskasi 14-vuotiaan tytön ja kiristi uhaten julkaista alastonkuvat

15-vuotias poika tuomittiin myös lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tämän raiskattua 14-vuotiaan tytön. Helsingin hovioikeus katsoi pojan käräjäoikeuden tapaan syylliseksi tekoon.

Tapaus sattui heinäkuussa 2019 Helsingissä. Sosiaalisessa mediassa tyttöön tutustunut poika kutsui tämään kotiinsa käymään. Paikalla hän ryhtyi riisumaan uhrilta vaatteita ja tämän estelystä huolimatta oli tämän kanssa kahdella tavoin yhdynnässä.

Oikeuden mukaan kyse oli kiinnipitämistasoisesta väkivallasta. Tyttö oli oikeuden mukaan kieltänyt poikaa, mutta ei pystynyt estämään itseään suurempaa, urheilua harrastavaa poikaa.

Poika kiisti raiskauksen, kertoen teon tehdyn yhteisymmärryksessä ja tytön käyttänen ei-sanaa ”leikillään”. Oikeus ei ollut samaa mieltä.

Kiristi tyttöä alastonkuvilla

Oikeudessa käsiteltiin myös sitä, että poika oli kiristänyt tyttöä tältä saamillaan alastonkuvilla. Poika ja tyttö olivat ennen mainittua tapahtumaa lähettäneet toisilleen sosiaalisessa mediassa intiimejä kuvia, joissa näkyivät tytön rinnat ja pojan penis. Kumpikin heistä oli tuolloin 14-vuotias.

Mainitun raiskauksen jälkeen uhrilta lisää kuvia, uhaten levittää ”nudea”, jos ei saa uutta kuvaa.

Pojan puolustus luonnehti tekoa ”kömpelöksi ja epäonnistuneeksi lähentymisyritykseksi”. Sen mukaan poika olisi halunnut huomiota ja oli ”tyhmänä ja vitsillä” kiristänyt kuvia. Poika sanoi katuvansa tekoaan. Puolustus vetosi siihen, ettei asianomistaja ollut tunnistettavissa kuvista.

Oikeus katsoi 15-vuotiaan hyväksikäyttäneen lasta

Poika oli raiskauksen tapahtuessa vain muutamia kuukausia yli 15-vuotias. Hänen ikäeronsa tyttöön oli alle kahdeksan kuukautta.

Oikeus katsoi pojan syyllistyneen nuorena henkilönä tehtyihin raiskaukseen ja lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Hovioikeus alensi käräjäoikeuden antaman 1 vuoden 10 kuukauden ehdollisen vankeustuomion 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseksi. Poika tuomittiin lisäksi 1 vuoden ja 3 kuukaudeksi valvontaan.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille 5000 euroa korvauksia tilapäisestä haitasta ja 3000 euroa kärsimyksestä.

3:12
Suostumuksen puutetta on ehdotettu raiskauksen tunnusmerkiksi. Näin asiantuntija kommentoi lakiesitystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja