Nuori kertoi opettajille kaverinsa joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi, syytettiin valehtelusta – "mukavana" pidetystä tekijästä ei haluttu uskoa pahaa

Miehen epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväksi yli 100 lasta – tutkinnanjohtaja kertoo, mistä vyyhdissä on kyse 5:16
Video: Helsingissä paljastui laaja hyväksikäyttövyyhti, jossa 35-vuotiaan miehen epäillään käyttäneen hyväkseen sataa lasta. Tutkinnanjohtaja Jutta Antikainen kertoo, mistä vyyhdissä on kyse.

Aikuinen voi epäonnistua pahasti, kun lapsi tai nuori vihdoin uskaltautuu kertomaan aikuiselle tiukasti varjellun salaisuutensa itse kokemastaan tai kaverin kokemasta seksuaaliväkivallasta. Pahimmillaan lapsi voidaan leimata valehtelijaksi.

Suojellaan Lapsia ry:n toiminnanjohtajalla Nina Vaaranen-Valkosella on tuore esimerkki tällaisesta tapauksesta. 

– Haluan lähettää julkiset kiitokset ja terveiset eräälle nuorelle, joka toimi täsmälleen oikein, vaikka aikuiset sitten mokasivatkin, Vaaranen-Valkonen kertoo.

Nuori oli kertonut kaverinsa kohtaamasta seksuaaliväkivallasta koulussa. Yhteisön aikuiset eivät kuitenkaan ottaneet tietoa vastaan asiaankuuluvalla ymmärryksellä, vaan alkoivat syyttää nuorta valehtelusta.

– Kyseessä oli tällainen ”mukava” tekijä, josta yhteisö ei halunnut uskoa pahaa. Niinpä asiasta kertonut nuori joutui täysin syyttä muiden arvostelun kohteeksi ja syntipukiksi. Se oli valtava paine tälle nuorelle.

Nuoren rohkeus palkittiin hiljattain, kun tekijä jäi kiinni. Hänen jäljiltään paljastui muitakin uhreja.

Vaaranen-Valkonen ei uhreja suojellakseen kerro tapauksen yksityiskohtia, kuten millä paikkakunnalla vyyhti paljastui.

Tutusta on vaikea uskoa pahaa

Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on piilorikollisuutta, josta vain pieni osa päätyy viranomaisten tai ylipäätään kenenkään aikuisen tietoon. 

Kun kukaan ei osaa puuttua, hyväksikäyttäjä saa jatkaa rikollista toimintaansa jopa vuosikausia. Viime vuosina Suomessa on paljastunut useita erittäin laajoja seksuaalirikosvyyhtejä, joissa yhdellä tekijällä on kymmeniä tai jopa satoja lapsiuhreja.

Usein lapset kuitenkin uskoutuvat kokemuksistaan ikätovereilleen, jotka lojaaleina kavereina suojelevat salaisuutta. Suojellaan Lapsia ry yrittää nyt vedota näihin kavereihin ja on lapsille ja nuorille suunnatun laajan tietopaketin, jonka tarkoituksena on tukea nuoria kertomaan salaisuutensa turvalliselle aikuiselle.

Mutta kertominen ei auta, jos luottamuksen kohteeksi valittu aikuinen mokaa tilanteen heti alkuunsa. Vaaranen-Valkosen mukaan lapsen tai nuoren kertomaa salaisuutta on usein sitä vaikeampi uskoa, mitä tutumpi tekijä on.

– Meidän aikuisten voi olla vaikea uskoa, että niin mukavalta vaikuttava ja miellyttävä henkilö voisi tehdä mitään sellaista. Meillä on vääränlainen kuva tekijöistä, Vaaranen-Valkonen sanoo.

Asiantuntijat korostavat, että tekijät ovat usein nimenomaan miellyttävän oloisia ja todella taitavia manipuloimaan lasta tai nuorta.

Tavallisia lapsia tavallisista perheistä

Negatiivinen vastaanotto yhteisöltä rikoksista kertovaa lasta kohtaan liittyy useimmiten aikuisten omaan kykenemättömyyteen kohdata rankkoja asioita.

– Me haluamme osoittaa jonkun helpon syyllisen, koska haluamme säilyttää oman maailmankuvamme turvallisena. Siksi aika usein vastuutamme eri tahoja, esimerkiksi nuoria, että miksi ette ole kertoneet tai vanhempia, että miksi ette pitäneet huolta lapsistanne, Vaaranen-Valkonen selvittää.

On helpompi ajatella, että joku tehnyt virheen jossain, on ollut huono tai ei ole välittänyt.

– Maailma on turvallinen paikka, jos voimme pitää kiinni ajatuksesta, että hyville tapahtuu hyvää ja pahoille pahaa. Vaikka eihän se näin mene.

Rikolliset etsivät hyväksikäytettäviä uhreja riippumatta näiden taustasta. Tutkimusten perusteella tiedetään, että erittäin haavoittuvassa asemassa olevat, jo valmiiksi haitallisia kokemuksia saaneet lapset ja nuoret ovat helppoja uhreja, koska heillä hyväksynnän tarve voi olla niin suuri.

– Mutta näissä isoissa vyyhdeissä on valtava määrä uhreja ja he ovat ihan kaikenlaisia lapsia ihan tavallisista perheistä, Vaaranen-Valkonen kuvailee.

– Olemme järjestäneet Sinä Riität -vertaistukiryhmiä näiden isojen vyyhtien uhrien vanhemmille. Meillä on näkynyt pääsääntöisesti ihan tavallisia vanhempia, jotka ovat antaneet digiturvataitokasvatusta lapsilleen ja joiden välit lapsiin ovat kunnossa.

Liehakoinnin mestareita

Seksuaaliväkivallan uhriksi joutuminen ei tarkoita sitä, että lapsella olisi huono koti ja surkeat tai epäpätevät vanhemmat.

Lasten ja nuorten kehitykseen kuuluu uteliaisuus uusia asioita kohtaan, heräävä seksuaalisuus ja tietynlainen riskinotto sekä nuoruuden hölmöys ja hulluus, irtautuminen vanhemmista ja tukeutuminen kavereihin.

– Korostan edelleen, että nämä tekijät ovat äärimmäisen taitavia. He käyttävät hyväkseen uhriensa ikää ja nuoruuden epävarmuutta. He vahvistavat heidän itsetuntoaan, kannustavat, ihailevat ja kehuvat, Vaaranen-Valkonen muistuttaa.

Moni aikuinenkin lankeaa erilaisiin huijauksiin, joten miten lapsi kykenisi ymmärtämään, että miellyttävä juttelu esimerkiksi oman ikäisen oloisen tyypin kanssa voi johtaa seksuaalirikokseen.

– He tekevät kaikkensa, että nuorelle tulee hyvä olo ja hän alkaa luottaa heihin. Kukapa meistä ei haluaisi kuulla olevansa ihana.

Lue myös:

    Uusimmat