Nuoret valtasivat uuden talon Helsingissä

Helsingin Katajanokalla valtaamastaan talosta häädetyt nuoret ovat ottaneet illalla haltuunsa uuden tilan. Vallattu rakennus on Cafe Pirittan entinen talo.

Poliisi tyhjensi tänään aamupäivällä nuorten valtaaman talon Katajanokalla. Talossa olleet kahdeksan ihmistä otettiin kiinni ja kuljetettiin poliisilaitokselle. Tässä vaiheessa poliisi epäilee heitä niskoittelusta.

Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan talon tyhjennys sujui melko rauhallisesti. Talon ulkopuolella oli pieni joukko ihmisiä osoittamassa mieltään tyhjennystä vastaan.

Vyökadulla sijaitseva vankilan vanha huoltorakennus vallattiin reilu viikko sitten. Talon haltuunsa ottaneessa ryhmässä oli kaikkiaan kymmeniä, ehkä jopa sata nuorta. Valtaajat ehtivät jo aloittaa rakennuksen kunnostamisen.

- Talo alkoi näyttää jo aika hyvältä. Harmi, että se menetettiin, kommentoi valtaajiin kuulunut Juha, joka ei kuitenkaan tyhjennyksen alkaessa ollut sisällä talossa.

Nuoret halusivat kokoontumistilan

Tyhjennysoperaatiota seurasi kadulta myös Katajanokka-seuran hallituksen jäsen Rea Anner.

- Suhtauduimme seurassa valtaukseen myönteisesti niin kauan kuin se sujui rauhallisesti. Ajattelimme, että hyvä kun joku tekee jotain, ettei rakennus ole tyhjillään. Olemme toivoneet talosta kokoustilaa itsellemme ja muille.

Rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki, joka pyysi poliisilta virka-apua tyhjennykseen. Poliisi yritti ensin saada valtaajat ulos neuvottelemalla. Kolme valtaajaa poistuikin vapaaehtoisesti. Kun neuvottelut eivät enää edenneet, poliisi tunkeutui voimakeinoin sisälle teljettyjen sisäänkäyntien läpi.

Nuoret olisivat halunneet talosta eurooppalaisen mallin mukaisen sosiaalikeskuksen, jossa voisi järjestää harrastustoimintaa. Kaupunki on kuitenkin kaavaillut talosta alueelle rakennettavan puiston huoltorakennusta.

Kaupunki ilmoitti tyhjennyksen jälkeen, ettei se voi vuokrata taloa valtaajille, koska rakennus ei täytä kokoontumistilan vaatimuksia eikä ole käyttäjilleen turvallinen. Rakennuksessa ei tällä hetkellä ole sähkö-, viemäri- eikä vesiliittymää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat