Mainos

Nuoret tietävät yhä vähemmän seksistä

Suomalaisten tyttöjen seksitietämys on heikentynyt. Vaikka heidän sukupuolinen aktiivisuutensa on lisääntynyt, tiedot ehkäisystä, sukupuolitaudeista ja oman kehon toiminnasta ovat vähäisiä.

Erikoislääkäri Raisa Cacciatore Väestöliitosta sanoo, että hänen vastaanotollaan käy teini-ikäisiä tyttöjä, jotka eivät tiedä edes kuukautisista. Myös harhaluulot ehkäisypillereistä ovat lisääntyneet. Tytöt saattavat uskoa, että pillerit vähentävät mahdollisuutta saada lapsia myöhemmin elämässä.

Cacciatore pitää selityksenä tietämyksen heikentymiseen ennen kaikkea ehkäisyneuvonnan ja kouluterveydenhuollon leikkauksia. Lamavuosina lähes kaikki kunnat lakkauttivat ehkäisyneuvolansa ja samanaikaisesti myös kouluterveydenhuolto rapistui.

Seksuaalivalistus alkoi kouluissa vuonna 1970 ja poistui sieltä vuonna 1994, jolloin se muuttui vapaaehtoiseksi. Monet nuoret tytöt kertovat, etteivät he ole saaneet kotona minkäänlaista seksivalistusta. Kotona kuvitellaan, että asia hoidetaan koulussa, ja koulussa se jätetään muutenkin ylikuormitetun kouluterveydenhuollon vastuulle. Seurauksena seksivalistuksen loppumisesta ovat aborttien määrät, jotka ovat kasvaneet viime vuosina huomattavasti.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.