Mainos

Nuoret pelkäävät loppuun palamista

Akavan opiskelijavaltuuskunta AOVAn keskustelutilaisuus SuomiAreenassa nosti esiin nuorten näkökulmia työurien pidentämiseen. Akava ja sen opiskelijavaltuuskunta korostavat, että työyhteisöjen tulee uudistua, jotta kaikkien ikäluokkien työpanos ja osaaminen saadaan käyttöön. Lisäksi nuorten työelämätietoutta on vahvistettava sisällyttämällä työelämäopinnot osaksi kaikkia opintoja.

- Työ on edelleen tärkeää nuorille, mutta se ei ole enää elämän koko sisältö, kuten tuorein nuorisobarometri osoitti. Yhteiskunnan verotulojen riittävyys, yhteiskunnallinen vastuu tai oman eläkekertymän varmistaminen eivät riitä motivoimaan nuoria olemaan työssä, vaan työpaikan asioiden on oltava kunnossa, korostaa Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle.

"Nuoria ei saa pelotella eläkkeiden leikkauksilla"

Yli puolet nuorista katsoo edelleen, että työelämä vaatii nykyisin työntekijöiltä niin paljon, että ennenaikainen loppuun palaminen uhkaa. Huono taloustilanne on kuitenkin lisännyt huolta työnsaannista.

Helle arvioi, että nuorten huoli työssä jaksamisesta kumpuaa työelämän kovista vaatimuksista ja joustamattomuudesta. Työnsaanti on vaikeutunut taantuman vuoksi, mutta työtä on oltava tarjolla, jotta nuoren työura pääsee alkuun.

Hän painottaa, että Suomen menestys edellyttää työyhteisöiltä ennen kaikkea luovuutta ja uusiutumiskykyä sekä taitavaa ikäjohtamista, jotta kaikkien ikäluokkien osallistuminen työelämään voidaan varmistaa.

- Keskeisiä tekijöitä ovat joustavat työaikaratkaisut, kannustava esimiestyö, kestävät arvot sekä mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan. Harva työyhteisö pystyy vastaamaan näihin haasteisiin tätä nykyä. Mikäli työelämä ei houkuttele, työurat ohentuvat, mikä on huono asia kansantalouden kannalta, toteaa Helle.

Helle harmittelee, että työurakeskustelu on ollut pitkälle eläkekeskustelua, jossa nuoria pelotellaan eläkkeiden leikkauksilla ja tulevan eläkkeen riittämättömyydellä. Suomen eläkejärjestelmä on kuitenkin vakaalla pohjalla, eikä äkkiliikkeisiin ole tarvetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.