Nuoret Lääkärit yhä huolissaan erikoistuvien lääkärien kohtelusta – "Mitään merkittävää parannusta ei meidän tiedossa ole"

Nuorten Lääkärien yhdistyksen mukaan HUS:n erikoistuvien lääkärien epäasiallisessa kohtelussa ei ole tapahtunut merkittävää parannusta 2:20
Nuorten Lääkärien mukaan merkittäviä parannuksia liittyen HUS:n erikoistuvien lääkärien epäasialliseen kohteluun ei ole tapahtunut.

Nuorten Lääkärien mukaan merkittäviä parannuksia liittyen HUS:n erikoistuvien lääkärien epäasialliseen kohteluun ei ole tapahtunut.

MTV Uutiset julkaisi tietoja epäkohdista kertoneesta raportista vuosi sitten. HUS:n johto kiistää, etteikö merkittäviin toimenpiteisiin olisi ryhdytty. 

Vuosi sitten MTV Uutiset sai raportin, josta paljastui räikeitä epäkohtia liittyen erikoistuvien lääkäreiden kohteluun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Raportti kertoi yksityiskohtaisesti muun muassa pelolla johtamisesta, monopoliaseman väärinkäytöstä, potilasturvallisuuden vaarantumisesta sekä pitkään vallinneesta pelon ilmapiiristä. 

Lääkäriyhdistyksen mukaan mitään suuria muutoksia asian tiimoilta ei ole tähän päivään mennessä tapahtunut. 

– Mitään merkittävää parannusta ei meidän tiedossa ole, että sellaista olisi tullut. Ja joissakin paikoissa on ennemminkin huomattu, että kehitys on mennyt huonompaan suuntaan, kertoo Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä.

Hus: "Kyllä me olemme aika paljon tehneet sen asian eteen"

HUS:n johdon mukaan havaittuihin epäkohtiin on puututtu.

– Kyllä me olemme aika paljon tehneet sen asian eteen. Erikoistuvien lääkärien ohjausmallia ja koulutusta on kehitetty. Erikoistuville lääkäreille on avattu palautekanava, jolla he voivat arvioida saamaansa ohjausta. Perehdytysmalli on uusittu, mentoroituohjelma on käynnistynyt. Ollaan tehty viestintää. Että paljon ollaan kyllä sillä saralla tehty, toteaa HUS:n henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri.

Lääkäreitä huolettavat koronan vuoksi pitkittyneet potilasjonot. Uuden virkaehtosopimuksen mukaisia päivystysjärjestelyjä kuvataan monin paikoin erikoisiksi ja ne tuoneet jaksamisen haasteita. 

Nyt pelkona on se, että revitäänkö tuleva jonojen purkaminen työntekijöiden selkänahasta. 

– Että näkyykö se koronan purkaminen sillä tavalla, että vastaanottoajat lyhenevät tai pitää tehdä vielä tiivimmin töitä? Siinä vaiheessa kyllä se hoitovelka muuttuu työntekijöiden hyvinvointivelaksi, Perälä arvioi. 

Perälän mukaan HUS:ssa yhä useampi pohtii työpaikan vaihtamista. 

– Konkreettiset lähdöt talosta on ollut ihan yksittäistapauksia, mutta isossa kuvassa kyllä laajemmat joukot miettii sitä talosta lähtemistä.

– HUS:ssa on kyllä ihmisiä, joilla on tahtoa parantaa erikoistuvien tilannetta, mutta tuloksia ei isossa kuvassa vielä valitettavasti näy, päättää Perälä.

Lue myös:

    Uusimmat