Mainos

Nuoret kuluttavat taantumasta huolimatta

Taantuma ei pelota nuoria. Viime laman aikaan nuoret pelkäsivät tulojen putoamista ja säästivät, mutta nykynuoret aikovat jatkaa entiseen malliin taantumasta huolimatta.

Taloustutkimuksen City-lehdelle tekemästä tutkimuksesta selviää, että nuoret miehet arvostavat yllättäen brändituotteita naisia enemmän. Miehille hyvä palkka on tärkeämpää, samoin kumppanin taloudellinen asema.

Harvempi kuin joka kymmenes helsinkiläisnuori raitis

Alle kymmenen prosenttia helsinkiläisnuorista ei käytä lainkaan päihteitä. Ero pikkupaikkakuntien nuoriin on selvä. Alle 50 tuhannen asukkaan paikkakunnilla useampi kuin joka viides alle 35-vuotias on täysin raitis.

Päihteet kuuluvat suomalaiseen nuoruuteen varsin olennaisesti. Jo 15-17-vuotiaista suomalaisnuorista 60 prosenttia käyttää päihteitä.

Kyselyyn vastasi 3056 iältään 15-34-vuotiasta nuorta. Kysely toteutettiin niin, että nuorille esitettiin väittämiä, ja heidän piti kertoa numeroilla, kuinka samaa mieltä he olivat esitettyjen väittämien kanssa.

Kyselyssä selvisi yllättäen, että nuoret miehet arvostavat brändituotteita enemmän kuin nuoret naiset. Miehille on naisia tärkeämpää ostaa nimenomaan viimeisintä muotia edustavia vaatteita. Erityisen tärkeää merkkivaatteet olivat espoolaisille nuorille.

Pojille ja miehille taloudelliset asiat ylipäätään olivat tärkeämpiä kuin naisille. Nuoret naiset arvostavat kumppanissaan luotettavuutta ja huumorintajua, niin myös nuoret miehet. Miehille on kuitenkin selkeästi naisia tärkeämpää se, että kumppani on hyvännäköinen, hyvästä perheestä ja sosiaalisesti arvostettu. Miehille on myös paljon naisia tärkeämpää, että myös heidän ystävänsä ovat hyvännäköisiä ja taloudellisesti hyvässä asemassa.

Kyselyn perusteella suomalaisnuoret ovat materialistisia idealisteja.

Aseet pois, armokuolema lailliseksi

Suomalaisnuoret eivät halua laillistaa edes mietoja huumeita. Sen sijaan armokuolema eli eutanasia saa nuorilta kannatusta. Yli 20-vuotiaat nuoret olivat yllättävän samaa mieltä väittämästä: "Armokuolema tulisi laillistaa Suomessa". Myös käsiaseiden kieltäminen sai kannatusta suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Espoossa.

Kyselyn merkittävin tilastollinen ero naisten ja miesten välillä tuli seksikumppaneiden määrässä. Miehille suuri seksikumppaneiden määrä oli noin kolme kertaa niin tärkeää kuin naisille. Erityisesti alle 19-vuotiaat miehet arvostavat mahdollisimman monia kumppaneita.

Nuoria pyydettiin kyselyssä myös ennustamaan tulevaisuutta. Valtaosa vastaajista uskoi, että 20 vuoden kuluessa ulkomaalaisten osuus Suomessa on kasvanut. Jumalalla ei kuitenkaan mene hyvin. Nuoret uskovat enemmän elämään avaruudessa kuin siihen, että kirkon suosio kasvaisi tulevan 20 vuoden aikana.

Suomessa asuu 1,3 miljoonaa alle 35-vuotiasta, heistä 65 prosenttia kaupungeissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.