Nukutko päiväunia? Saatat ottaa yllättävän riskin

Päiväunet voivat piristää lyhyellä aikatähtäimellä, mutta päivittäiset nokoset voivat pahimmassa tapauksessa jopa lyhentää elinvuosiasi, selvisi Cambridgen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Yli tunnin mittaiset, jokapäiväiset päiväunet voivat altistaa lukuisille terveysongelmille, tutkimus selvittää.

Cambridgen yliopiston tutkijat seurasivat tutkittavia kolmentoista vuoden ajan. Tulos oli, että ainakin tunnin päiväunet päivässä nukkuvilla oli 14 prosenttia suurempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin muilla. Yli tunnin päiväunia nauttivilla kuolleisuusriski kohosi jopa 32 prosenttiin.

Toisaalta tutkimuksessa tuotiin myös esiin, että jatkuva nokosten nukkuminen voi olla merkki jo olemassa olevista terveysongelmista, eikä niiden varsinainen syy. Tähän liittyy myös se huomionarvoinen seikka, että uneliaisuus päiväsaikaan viittaa liian vähäisiin tai keskeytettyihin yöuniin. Huonot yöunet liittyvät jo yksinään lukuisiin terveysongelmiin ja kuolleisuusriskiin.

Tutkimuksessa oli mukana yli 16 000 miestä ja naista, jotka raportoivat päivittäisistä nukkumistavoistaan tutkijoille. Huomattavaa oli, että suuri osa nokosten ottajista oli miehiä, jotka tupakoivat, olivat työttömiä tai koulutustasoltaan alhaisella tasolla. Monet nokosia harrastavista olivat myös muilta elämäntavoiltaan epäaktiivisia.

Tutkimuksen negatiiviset tulokset koskivat vain niitä, jotka nukkuivat ainakin tunnin mittaisia nokosia lähes päivittäin. Lyhyiden, eli alle tunnin mittaisten torkkujen ei todettu nostavan kuolleisuusriskiä tai sairastumisriskiä.

Lue myös:

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat