Nöyryyttävät tappiot jyrkensivät alamäkeä – suomalaisottelija avautuu syvästä masennuksesta, joka oli päättää uran: "Ei ollut rohkeutta hypätä sivuun"

Niklas Räsänen avoimena selätetyistä terveysongelmistaan 16:37
Nyrkkeilijä Niklas Räsänen avoimena selätetyistä terveysongelmistaan.

Nyrkkeilijä Niklas Räsänen palaa kehään 20 kuukauden tauon jälkeen Salossa tulevana lauantaina. Räsänen ei ole pystynyt harjoittamaan ammattiaan syvän ahdistuksen ja masennuksen takia. Hän on ymmärtänyt, että pyyhe olisi pitänyt heittää kehään jo paljon aiemmin, uran ollessa noususuunnassa.

Keskustelin Niklas Räsäsen kanssa huhtikuussa 2018 ennen hänen otteluaan Dayron Lesteria vastaan.

– Nyt on todella hyvä ja positiivinen meininki. Olin pitkän aikaa henkisesti sellaisessa kuopassa, että ei oikein huvittanut edes nyrkkeillä pariin vuoteen. Olin ahdistunut ja masentunut viimeiset kolme vuotta. Se on muuttunut, Räsänen sanoi.

Kaikki ei kuitenkaan ollut hyvin. Värikästä ennakkopiikittelyä ottelijoiden välillä sisältänyt taisto päättyi siihen, kun Lester löi Räsäsen kanveesille 8. erässä.

Räsänen, 33, oli kokenut lupaavasti kehittyneen uransa avaustappion yllättävällä tyrmäyksellä reilu vuosi aiemmin. Ennen Lesteria hänen saldoonsa merkattiin vielä voitto ja ratkaisematon. 

Räsänen avautui MTV Urheilulle tästä ajanjaksosta nyt, aivan paluuottelunsa alla.

– Avaustappion jälkeen palasin kehään aivan liian nopeasti. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt tehdä tämä peliliike (tauko). Laskut täytyi maksaa, joten oli pakko tehdä, mitä oli pakko tehdä. Silloin ei ollut vielä rohkeutta hypätä sivuun. Se tuli tehtyä vasta, kun oli pakko, Räsänen muistelee. 

– Oli syvää ahdistusta ja masennusta. Sitä oli muutaman vuoden verran – oikeastaan kaikki ne vuodet, kun minusta tuli tunnetumpi nyrkkeilijä. Saavutin unelmani ja huomasin, että tämä ei ole minun unelma ollenkaan. Se oli outo tilanne. 

"Huokaus yläkertaan ja menoksi"

Räsänen puhui masennuksensa syistä jo keväällä 2018. Hän oli kohdannut vuosikymmenen aikana avioeron sekä kehitysvammaisen lapsen syntymän, harrastuksesta oli tullut ammatti ja siinä oli tullut julkinen tyrmäystappio. Ja sitten tuli toinen tyrmäystappio.

Lisäksi Räsänen koki, että häntä oli valmennettu fyysisesti väärin, ja hänen työkalunsa – kädet – olivat kammottavassa kunnossa. 

– Ne puudutettiin joka matsiin. Lääkäri sanoi vammoista, että jos ne menevät vielä pahemmiksi, en varmastikaan nyrkkeile enää koskaan. Sitten vain menin ottelemaan ja toivoin, etteivät asiat menisi pahemmaksi ja saisin vielä otella. Se oli huokaus yläkertaan ja menoksi. Olin jotenkin aika heikoilla jäillä.

Räsäsen elimistö antoi muitakin varoituksia. 

– Minulla oli 76,2 kilon painorajaan alun perin vain neljän kilon painonpudotukset, sitten yhtäkkiä siitä tuli kymmenen kiloa. Se kuvaa hyvin sitä, että kun alkaa ratketa siellä ja täällä, niin sitten se lumipalloefekti alkaa. Oman kehon tunteminen on painonpudotuksessa tärkeässä roolissa, ja se minulla oli kadoksissa.

– Se iski yhden harjoituksen jälkeen, ja kesti pari päivää. Se kuvasi hyvin siten, miten ylirasittunut olin. Keho ja mieli eivät saaneet missään vaiheessa lepoa, kun olin kauttaaltaan aika syvissä vesissä.

– Ymmärsin, että tauko on välttämätön. Unohdin urheilun kokonaan, ja löysin sattuman kautta motocrossin, jossa aloin löytää itseäni uudestaan. Ymmärsin, että elän siinä vauhdissa ja vaarassa. Se on tosi monella tasolla hyvin samanlainen laji kuin nyrkkeily. Löysin siitä samanlaisia fiiliksiä, Räsänen avaa. 

"Matka on taas määränpää"

Räsäsen viikonlopun otteluun ranskalaista David Radeffia vastaan on asetettu 83 kilon painoraja.  

– Kun huomasin, että olen aika pahasti loppuun palanut, aloin syödä aika reilusti. Minulla kävi paino tosi korkealla, kun jouduin unohtamaan painoluokat ja muut ja keskittymään vain paranemiseen, Räsänen taustoittaa ja lisää, että tulevaisuudessa on tarkoitus otella 76-79-kiloisissa.

Iskijä on palannut entisen luotsinsa Henri Kujanpään valmennukseen. Samalla on muuttunut ottelijan mentaliteetti. 

– Nyt taas matka on määränpää. Nautimme tekemisestä ja uskomme siihen, että iloa tuottava tekeminen tuottaa loppu viimein hyvän tuloksen. Se, että on hauskaa ja iloista, ei poista sitä, ettemme tekisi kovaa duunia. Harjoittelemme tosi ahkerasti ja kovaa, Räsänen linjaa.

Paluunsa kynnyksellä hän antaa omiin kokemuksiinsa vedoten ohjenuoran kuoppaan pudonneille. 

– Jos on hakannut päätä seinään jo hetken aikaa, niin sitä ei kannata tehdä enää lisää. Sitten pitää olla pokkaa viheltää peli poikki ja vaihtaa ympäristö, jos se sitä vaatii. Tai sitten alkaa tutkia omaa ajattelua ja tekemistä syvemmin.  

Niklas Räsänen kertoo pääkuvan videolla myös tulevasta ottelustaan sekä tulevaisuuden unelmistaan.  

Lue myös:

    Uusimmat