Mainos

Rajuja paljastuksia: Kurimukseen ajautunut Eva Wahlström kävi todella synkissä vesissä – "Hyvä, ettei henki lähtenyt"

0:25

Nyrkkeilytähti Eva Wahlström avautuu C Moren Kunnian päivä -dokumenttisarjassa isänsä kuoleman aiheuttamasta tuskasta, jolla oli rajut jälkiseuraukset.

Wahlströmin isä menehtyi vuonna 2004.

– Sen jälkeen alkoivat loukkaantumiset, koska minua ahdisti niin paljon enkä osannut käsitellä. Minä juoksin ja juoksin ja juoksin, Wahlström sanoo.

– Minulla oli niin kova tuska isän kuolemasta, että en halunnut pysähtyä. Aina kun minä olin paikoillani, se tuli taas. Mutta niin kauan kuin minä juoksin sitä pakoon, oli vähän parempi olla. Minä aloin vain harjoittelemaan ihan sikana liikaa.

Wahlström kertoo, että pikkuhiljaa hän ei enää pystynyt juoksemaan.

– Säryt lisääntyivät, mutta minä en jotenkin suostunut uskomaan, että ne olivat niin pahoja. Minä olin tottunut siihen, että kivusta ei puhuta.

Pahimpien kahden vuotensa aikana Wahlström sanojensa mukaan lähinnä makoili – kivut olivat niin kovia.

– Aloin ymmärtää, että hitto, minä en kuunnellut itseäni. Kyllähän minä rikoin itseäni. Liikuntakyky hävisi, identiteetti hävisi. Eihän minulla ollut mitään enää. Minä menin niin huonoon kuntoon, että en edes enää pystynyt istumaan.

Wahlströmin ystävä ja treenikaveri Nina Mäkinen kuvailee Wahlströmin tekemisiä suorapuheisesti.

– Olihan se aika rajua menoa. Treenasi kyllä liikaa. Maksaa aika kallista hintaa siitä tänä päivänäkin.

Esimerkit pahimmilta ajoilta ovat kovaa kuultavaa.

– Meidän piti miettiä, mihin menemme syömään – saammeko auton suoraan ravintolan eteen. Kun menimme ruokakauppaan, Eva istui joskus lattialle, kun hän ei voinut jonottaa. Eihän kukaan ulkopuolinen voinut sitä ymmärtää. Se oli tosi rajua aikaa. Siis todella. Kaksi–kolme vuotta oli tosi rajua, Mäkinen perkaa.

Wahlströmiä vuosina 2000–2004 valmentanut Markku "Mapa" Lindholm kertoo omista karuimmista mietteistään Wahlströmiä koskien.

– Se minun pahin skenaarioni tuli toteen. Hyvä, ettei henki lähtenyt.

Wahlström vajosi todella synkkiin vesiin.

– Minä elin sillä ajatuksella, että okei, minä elän, mutta minun elämäni on jo mennyt. Se, mitä minulla oli kehoa jäljellä, sille ei vain voi enää tehdä mitään.

"Ripa tuli kantamaan kassiani"

Wahlströmin äiti Kristina Frejborg arvioi, että Evan tilaan vaikutti salmonella, jonka hän oli saanut Intiassa. 

– Sitä ei hoidettu niin hyvin kuin olisi pitänyt.

Wahlströmillä oli kurimuksensa aikana nivuskipuja aiheuttanut tulehdus, kertoo häntä vuosina 2004–2007 valmentanut Ervin Kade.

– Voi olla, että siinä oli jotain anatomista. Voi olla kulumaakin. Naisilla lonkka on kuitenkin rakenteeltaan hyvin erilainen kuin miesten lonkka.

Wahlström taisteli vaikeuksien läpi ja löysi sittemmin uudelleen urheilemisen ilon, mutta vaikeaa oli ajoittain Risto Merosenkin valmennussuhteen aikana 2009–2018. Kun hän asteli kohti uransa ensimmäistä ammattilaisottelua, tilanne oli yhä huono. Aiempien kipujen lisäksi Wahsltröm oli murtanut ranteensa otteluun valmistavissa sparreissa.

– Kilpailut olivat Kisahallissa, ja minä tulin sinne parkkipaikalle. Soitin "Ripalle", että voitko tulla vastaan ja voitko tulla kantamaan minun kassiani. Se on ainut kerta koskaan, kun minä olen pyytänyt sitä, Wahlström kertoo.

– Minulla oli niin heikot jalat ja niin kipeä selkä, että minä en halunnut enkä tiedä kykeninkö itse edes kantamaan sitä kassia. En halunnut ainakaan kuluttaa selkääni ja jalkojani siihen. Ripa tuli sitten vastaan kantamaan minun kassiani.

Eva Wahlströmin jakso tänään

Kunnian päivä -sarjassa kuusi suomalaista urheilijasuuruutta kertoo omin sanoin itse valitsemastaan uransa tähtihetkestä – autenttisilla tapahtumapaikoilla. Wahlströmin valikoima merkittävä päivä on hänen ammattilaisdebyyttinsä 26. maaliskuuta 2010.

Jaksot julkaistaan torstaisin kello 08.00 C Moren suoratoistopalvelussa ja esitetään saman päivän iltana C Moren kanavilla.

Kunnian päivä -sarjan jaksot:

To 3.1: Iivo Niskanen
To 10.1: Lauri Markkanen
To 17.1: Petra Olli
To 24.1: Timo Jutila
To 31.1. klo 20.50: Eva Wahlström
To 6.2. klo 20.50: Matti Suur-Hamari

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja