Robert Helenius vietti seitsemän kuukautta erossa nyrkkeilystä – paino kävi kovissa lukemissa: "Kai se tekee ihan hyvää tulla takaisin"

Robert Helenius vastaa haastajansa uhoon: "Saa kokeilla" 3:36
Robert Helenius kertoo videolla paluuseensa johtaneista keskusteluista ja siitä, mikä merkitys rahalla on hänen uran jatkoonsa.

Robert Heleniuksen sanat tyrmäystappioon Deontay Wilderia vastaan päättyneen ottelun jälkeen enteilivät koko ammattilaisuran loppua. Reilu puoli vuotta myöhemmin Helenius alkoi kuitenkin suunnitella paluuta kehään.

”I’m done”, totesi Helenius Wilderille viime vuoden lokakuussa New Yorkissa käydyn ottelun loppukättelyissä. Siihen näytti päättyvän pitkä ja Suomen lajihistoriassa ainutlaatuinen ammattilaisura.

Kaksi päivää tuon kohtaamisen jälkeen Helenius oli kuitenkin jo salilla. Ei aloittelemassa harjoittelua seuraavaa otteluaan varten, vaan tyhjentämässä mieltään raskaan tappion aiheuttamasta kuormasta. Tauko nyrkkeilystä venyi, mutta kunnon ylläpitäminen säilyi arjessa.

– En miettinyt seitsemään kuukauteen nyrkkeilyä ollenkaan. Teimme vain voimaharjoittelua omaksi iloksi, Helenius kertoo MTV Urheilulle.

Ensimmäinen tauko nyrkkeilystä 25 vuoden uran jälkeen teki hyvää. Matkaa 115 kilon ottelupainoon oli kuitenkin ehtinyt kertyä.

– Aloin tehdä välissä vähän enemmän kuntotreeniäkin, kun minulla oli paino 130 kiloa jossain vaiheessa. Ajattelin, että kai se tekee ihan hyvääkin tulla takaisin tuohon normaalipainoon. Fiilis tuli hyväksi, ja päätin jatkaa nyrkkeilemällä.

Demonit kurissa

Pitkän uransa varrella Helenius on oppinut kamppailemaan myös mielen sisäisiä epäilyksiä vastaan. Sen kaikista kovimman kynnyksen hän ylitti vuosina 2020 ja 2021 kukistettuaan kahdesti puolalaisen Adam Kownackin, kun harva enää uskoi uuteen nousuun.

Siitä seurasi tilaisuus otella Wilderia vastaan Brooklynin kirkkaissa valoissa rahakkaalla sopimuksella. Se ei tuottanut urheilullisesti tulosta, mutta Helenius oli jo todistanut epäilijöilleen pelkällä kehään astumisella.

– Urani on ollut niin pitkä, että olen sitä kautta saanut handlattua kaikki demonit päässäni. Minulle on ollut tärkeää, että olen päässyt treenaamaan salille. Saa pääkopan pidettyä jollain tasolla normaalina, vaikka se ei varmaan normaali olekaan, mutta ainakin tuntuu normaalilta, Helenius hymyilee.

Sitten suomalaisottelija Mika Mielonen alkoi uhota Heleniuksen tyrmäämisestä. 39-vuotias Helenius vastasi haasteeseen toukokuussa. Siitä alkoi määrätietoisempi harjoittelu.

Uran jatko vaakalaudalla

Helenius jätti voimaharjoittelun ja alkoi laittaa henkilökohtaisen valmentajansa Johan Lindströmin kanssa ottelutekniikkaa kuntoon. 

Suurempi remontti Heleniuksen harjoittelutavoissa oli tehty jo joitain vuosia sitten. Sen myötä The Nordic Nightmare oli saatu treenaaman fiksummin kroppaa liikaa rasittamatta.

– Ajattelin kokeilla vielä, että jaksaako, löytyykö motivaatiota ja kurinalaisuutta tehdä tätä uudestaan, ja kokeilla sinne huipulle vielä, Helenius kertoo.

– Katsotaan, millainen fiilis tästä ottelusta jää, että tuleeko seuraavia otteluita vielä.

Helenius kohtaa Mika Mielosen lauantaina Savonlinnan Olavinlinnassa järjestettävässä nyrkkeilyillassa.

Lue myös:

    Uusimmat