Mainos

Ikävät kokemukset voivat haitata seksuaalisuuden kehitystä – ainakin yksi Kallion lukiossa häirintää kokenut kävi terapiassa

Ainakin yksi häirintää kokenut Kallion lukion opiskelija käsitteli kohtaamaansa lähentelyä myöhemmin terapiassa.

Koululla oli muun muassa järjestetty teatteriopetuksessa raiskausharjoituksia, joihin opettajan kerrottiin osallistuneen.

Psykologi Aino Juusola Husista kertoo, että raiskausharjoitukset ja muut seksuaalissävytteiset harjoitukset voivat olla hyvin haavoittavia ja nöyryyttäviä nuorelle ihmiselle.

– Seksuaalisuuden harjoittelu ja kokeilu on tärkeää, mutta jos se tapahtuu julkisesti ja aikuisen ohjeistuksessa ja valvonnassa, se voi olla erittäin hämmentävää.

Tällaiset tilanteet voivat vaikuttaa kielteisesti seksuaalisuuden kehitykseen, seksuaalisuuden avoimuuteen sekä siihen, miten oman seksuaalisuuden kokee mahdollisissa tulevissa parisuhteissa, Juusola sanoo.

– Ahdistusoireet, univaikeudet, keskittymisvaikeudet ja mahdolliset oppimisvaikeudet koulussa ovat ihan mahdollisia, jos puhutaan graaveimmista tapauksista.
Juusolan mukaan vaikutuksia on yksilötasolla vaikea arvioida, mutta joillekin tämänkaltainen toiminta voi aiheuttaa lieviä post-traumaattisen stressihäiriön oireita.

– Jos tulkitsen näitä (kertomuksia) oikein, harjoituksia ei ole selitetty tai purettu. Näin tilanne jää mahdollisesti ahdistavaksi ja hämmentäväksi, sillä ihmisillä on tarve selittää asioita. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.