Nouseeko inflaatiosta poliitikkojen vaaliase? Pöllöraati: "Inflaation torjunta ei ole poliitikkojen, vaan keskuspankkien asia"

17:22
Pöllöraati: Työmarkkinat solmussa, palkat saamatta ja sähkö kallista

Uutisaamun Pöllöraadissa ruodittiin inflaatiota. Raatilaiset uskovat inflaation nousevan poliitikkojen vaaliaseeksi.

Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki odottaa terveyspalveluiden nousevan eduskuntavaalien keskeiseksi vaaliteemaksi.

– Tämä avaa puolueelle huomattavia mahdollisuuksia kertoa, miten jälleen kerran vanhusten hoiva ja terveyspalvelut laitetaan kuntoon.

– Tästä on keskusteltu niin kauan kun muistan, joten miksi ei vielä seuraavissakin vaaleissa.

Ristamäen mukaan ongelmana on rahoitus. Professoritasolta on hänen mukaansa sanottu, että sotepalveluiden kuntoon saamiseksi tarvittaisiin kaksi miljardia euroa.

– Poliitikkojen kannattaisi keskittyä olennaiseen ja hoitaa rahoituspuoli kuntoon, sitten voitaisiin laittaa myös sotepalvelut kuntoon.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen sanoin hyvinvointiyhteiskunta nitisee liitoksissaan. Hän uskoo, että syksyllä suurimmat panokset menevät inflaation hoitoon.

Lehtimäen mukaan Suomi tarvitsisi ison systeemisen muutoksen, eivätkä laastarit enää auta.

– Kaikki ongelmat, hoitajamitoitus, hoitajapula, ikääntyvä Suomi ja digitalisaation ongelmat ovat olleet tiedossa vuosia. Nyt ne lävähtävät kansalaisten, omaisten ja varsinkin poliitikkojen naamalle.

– Poliitikkojen silmissä inflaatio on ja elinkustannusten nousu on kiireellisin asia. Siellä on aktiivinen äänestäjäväestö. Se on niin konkreettinen ja tuntuu jokaisen arkipäiväisessä elämässä.

Vanhukset tulevat Lehtimäen mukaan poliitikkojen mieleen vasta lähempänä vaaleja.

– Nyt aletaan olla lähellä ja alkaa yhteinen jeesustelu ja huokailu, miten vanhuksia hoidetaan huonosti ja nyt se pannaan kuntoon.

Myös Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen tunnistaa poliitikkojen houkutuksen antaa lupauksia vaalien alla.

– Pitäisi ajoittaa toimet, kuten tuloveronkevennys, tarkasti. Senkin aika on vasta, kun ollaan mahdollisesti taantumassa. Pitäisi mennä suhdanteen mukaan tai mennään ojasta allikkoon, Tamminen sanoo.

Ristamäki muistuttaa, että inflaation torjunta ei ole poliitikkojen, vaan keskuspankkien asia.

– Toimet, joista puolueet puhuvat. ovat vaalitäkyjä, joilla ne reagoivat kansalaisten kasvaneeseen huoleen, sanoo Ristamäki.

Euroopassa kovat ajat

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksesta odotetaan helpotusta tulevan talven sähköpulaan.

Ristamäen mielestä Olkiluodon valmistuminen ei vaikuta helpolta, mutta talven sähkökatkoksiin hän ei usko.

Tammisen ja Lehtimäen mukaan Euroopan tilanne heijastuu Suomeen ja odotettavissa ovat kovat ajat. Lehtimäen mukaan Olikiluodon valmistuminen tulee tarpeeseen.

– Toivottavasti saadaan myllyt pyörimään. Varmaan talvesta selvitään, mutta Euroopassa tulee kovat ajat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja