Mainos

Tuleeko vaaleista ilmastovaalit? Vihreät joutuvat pohtimaan ydinvoimakantaansa – "Mahtaakohan uusi ydinvoimala ehtiä tähän ilmastonmuutokseen"

8:44

Ensi kevään vaaleista tulee ilmastovaalit. Tästä asiasta aamun Huomenta Suomen Pöllöraati oli yhtä mieltä. Muusta riittikin sitten debatoitavaa.

Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson piti yllättävänä, kuinka hyvin maanantain ilmastoraportti otettiin vastaan mediassa ja poliitikkojen keskuudessa.

– Toki tätä on kuultu jo 10 vuotta sitten, parempi myöhään kun ei milloinkaan. Ajatus ilmastopolitiikasta on pöhkö ajatus, kun ilmasto liittyy talouspolitiikkaan, maatalouspolitiikkaan ja kaikkeen politiikkaan, Pettersson jatkaa.

MTV Uutisten Jussi Kärkeä on häirinnyt, miksi poliitikoilta aina kysytään, mikseivät he tee asialle mitään.

– Vaatimuksissa on paljon ristiriitaa ja vaikeita päätöksiä. Tulee kysymyksiä, pitääkö elintasoa laskea, talouskasvua hidastaa, ja seuraavaksi kaikkia hyvinvointivaltion etuja pitää lisätä, Kärki muistuttaa.

Luopumisen monet määritelmät puhuttivat myös.

– Jos kaikkien pitää jostain luopua, niin vihreiden on luovuttavaa ydinvoimakannastaan. Päästötön energia tarkoittaa vesivoiman lisärakentamista, se tarkoittaa ydinvoimaa, Kärki jatkaa.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen muistuttaa, että onhan energiamuotoja myös aurinko- ja tuulivoimassa.

– Ydinvoimahankkeet etenevät niin hitaasti, että mahtaako tähän ilmastonmuutokseen ehtiä, Kemppainen murjaisee.

Jussi Kärki muistuttaa, että yhdeksi ratkaisuksi esitetyt ilmastoverot olisivat tasaveroja, ja rokottaisivat niin rikkaita kuin köyhiäkin. Jääkö, tai palaako lentäminen ja autoilukin vain varakkaiden huviksi? Petterssonin mukaan lentäminen on sitä tosin jo nyt, sillä vain prosentti maapallon väestöstä on lentokoneella lentänyt.

– On kurjaa, ettei saa lentää, mutta jos mitään ei tehdä, sitten vasta kurjaa onkin ja kaikki menee perseelleen, Pettersson sivaltaa ilmastonmuutoksen vauhdista.

"Eurovaaleihin ehdolle Suomen terävimmät mielet"

Pöllöraadi ruodittavana olivat myös lähestyvät eurovaalit, jotka Petterssonin mielestä ovat eduskuntavaaleja tärkeämmät.

– Isot isot asiat, kuten ilmastonmuutos, päätökset tehdään EU:ssa, ei niitä Suomi tee yksin. Kaipaan kovasti äänestysaktiivisuutta ja kavahdan ajatusta, että sinne laitetaan elähtäneitä poliitikkoja jäähdyttelemään. Sinne pitää lähettää Suomen skarpeimmat tyypit ja terävimmät mielet.

Katso lisää oheiselta videolta!


7:23

1:41

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja