Inflaatio, korkeakoululeikkaukset ja Marinin Hornet-kommentti – näin ne näkyvät vaaleissa

10:27
Inflaatio, korkeakoululeikkaukset ja Marinin Hornet-kommentti – politiikan toimittaja arvioi, kuinka nämä kolme aihetta nousevat esille eduskuntavaaleissa.

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaat kolme viikkoa ja ehdolle asettuneet kampanjoivat ja kiertävät Suomea parhaillaan haalien äänestäjiä. MTV Uutiset Livessä käsiteltiin kolmea ajankohtaista aihetta ja sitä, kuinka ne näkyvät teemoina vaaleissa.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aiheet ovat kuluttajahintojen nousu eli inflaatio, mahdolliset korkeakoululeikkaukset sekä pääministeri Sanna Marinin (sd.) Hornet-kommentit. 

Inflaatio näkyy suurena vaaliteemana

Inflaation myötä kohonneet kuluttajahinnat tuntuvat suomalaisten kukkaroissa ja sitä myöten myös vaaliehdokkaat joutuvat kuuntelemaan äänestäjien kantoja inflaatiosta, arvioi MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija.

– Inflaatio on varsin suuri vaaliteema. Sähkön ja polttoaineen hintoja on vaadittu alemmaksi ja varsinkin perussuomalaiset on pitänyt tätä esillä lähes jokaisella kyselytunnilla ennen vaalitaukoa.

Kaija arvioi, ettei puolueiden välillä ole selkeää jakolinjaa inflaatiosta, vaan puolueet ovat suhteellisen yhtenäistä mieltä siitä, että kansalaisten hätää pitää kuulla. Mahdollisuudet vaikuttaa inflaation nousuun ovat politiikoilla kuitenkin rajalliset, lisäksi valtion velkaantumistakin pitäisi saada kuriin, Kaija sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:50
Näin inflaatio näkyy vaaliteemana, arvioi politiikan toimittaja Juha Kaija.

Korkeakoululeikkaukset uhkana 

Valtiovarainministeriö on esittänyt mahdollisia leikkauksia korkeakoulutukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon.

Ehdotuslistalla ovat muun muassa korkeakouluopiskelijoiden opintorahan alentaminen tai jopa poistaminen sekä lukukausimaksut korkeakouluihin.

Politiikan toimittaja Kaija alleviivaa, että sopeutustarve valtion budjetissa on valtava ja osaltaan juuri koulutus- ja sosiaalietuudet ovat isoja sektoreita valtion menoissa. Kaija arvioi, että koulutukseen voi tulla leikkauksia.

– Valtiovarainministeriö puhuu noin 10 miljardin euron sopeutustarpeesta kahden vaalikauden aikana. Aikamoista luovuutta täytyy löytyä, että jonkinnäköisiltä koulutusleikkauksilta vältyttäisiin.

Kaijan mukaan kaikki puolueet puhuvat tutkimuksen ja kehityksen puolesta ja sen puolesta puolueiden kesken on yhteisymmärrys siitä, että Suomen tulevaisuus on tässä pelissä.

Muista myös:

Puheenjohtajatentin etkolähetys huomenna keskiviikkona kello 19.30–20.00 MTV Katsomossa. 

Puheenjohtajatentti MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 20.00–22.00.

Virittäydy MTV:n puheenjohtajatenttiin – etkolähetys MTV Katsomossa keskiviikkona kello 19.30 alkaen

Vaalipuheet ovat kuitenkin vaalipuheita, eivätkä puhtaita lupauksia – kuten Jyrki Kataisen hallituksen tekemät koulutusleikkaukset osoittivat. Kaijan mukaan nuo arvet kirvelevät poliitikoita edelleenkin.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat sanoneet, etteivät ne lähde sellaiseen hallitukseen mukaan, joka leikkaa koulutuksesta. Se on niille siis kynnyskysymys.

Koulutuksesta leikkaamista Kaija ei kuitenkaan näe niin suurena roolina tai kynnyskysymyksenä tulevissa vaaleissa. Asialistalla on "niin monia muitakin asioita", Kaija lisää.  

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:08
Nouseeko koulutuksesta leikkaaminen puolueille kynnyskysymykseksi?

Oliko Marinin Hornet-kommentti lipsahdus vai vaalitemppu?

Pääministeri Marinin Kiovassa viime perjantaina antama lausunto Suomen Horneteista nousi puheenaiheeksi viikonloppuna Suomessa ja myös tänään Ukrainassakin.

Marin sanoi Kiovassa siis seuraavasti:

– Mielestäni Suomella voisi olla osana kumppanimaiden yhteisöä kyvykkyyttä auttaa Ukrainaa ilmapuolustuksen vahvistamisessa. Hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua.

Suomen ulkopoliittisen johdon mukaan Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle ei ollut puhuttu ennakkoon ja ainakin tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tulivat yllätetyiksi. Kaijasta Marin teki siinä mielessä jonkinnäköisen virheen.

– En usko, että Marinin Hornet-kommentit olisivat olleet tahaton lipsahdus, sillä hän on tarkka ja hallitsee hyvin viestintäänsä. Ukrainan vierailussa oli kuitenkin paljon vaalitempun makua.

Kaijasta Marin saattoi olettaa, että hänen lausuntonsa synnyttäisi keskustelua.

1:43
Mitä Marin ajoi takaa Hornet-kommentillaan? Näin politiikan toimittaja asian näkee. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja