Eeva Lehtimäen kommentti: Kepulaistalousalueesta ei ole vaaliaseeksi

Keskustan puoluekokouksen yllä leijuu musta pilvi Lappeenrannassa. Käytäväpuheissa on yksi puheenaihe ylitse muiden, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Ensi kevään eduskuntavaalit lähestyvät uhkaavasti ja puolueen 12 prosentin huituvilla roikkuvat kannatusluvut aiheuttavat kasvavaa levottomuutta erityisesti puolueen eduskuntaryhmässä.

Uudet ehdokkaat hiovat jo kynsiään. Näillä lukemilla moni myös pelkää kansanedustajapaikkansa puolesta.

Edessä voi olla jopa vuoden 2019 eduskuntavaaleja suurempi tappio, jos meininki ei parane.

Tammikuun aluevaalien tulos 19,2 prosenttia yllätti jopa keskustalaiset itsensä. Vallan sinetöinti hyvinvointialueilla oli puolueen pitkäaikainen unelma.

Yhden asian keskusta teki oikein. Se onnistui määrittämään vaalien tärkeimmän puheenaiheen vaatimuksellaan, että jokaisessa on kunnassa säilytettävä terveysasema.

Agendan asettaja on aina vahvoilla. Aloite, johon jokaisella äänestäjällä on mielipide.

Puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) pyrkii ottamaan aloitteen taas käsiinsä. Saarikko ehdottaa maailmalta tuttujen erityistalousalueiden perustamista erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Itäinen Suomi on kärsinyt Ukrainan sodasta ja kaiken taloudellisen toimeliaisuuden loppumisesta venäläisten kanssa.

Erityistalousalueella yritykset voisivat saada esimerkiksi verohuojennuksia investointeja vastaan. Opintolainahyvityksellä houkuteltaisiin koulutettua työvoimaa alueille. Myös päätösvaltaa voisi tuoda näille erityistalousalueille. Saarikko ehdottaa myös alennettuja sosiaaliturvamaksuja yrityksille.

Keskusta sulkee silmät siltä, että osaava työvoima ja monet uudet työpaikat keskittyvät kasvukeskuksiin. Keskustan toiveajattelusta huolimatta.

Korona-ajan monipaikkaisuus ja maalaisunelma olivat vain väliaikainen poikkeama trendissä, jossa kaupungistuminen jatkuu.

Mutta kaupungit eivät ole keskustan kannatuksen ytimessä. Niinpä aloitetta voi kutsua myös kepulaistalousalueeksi.

Saarikon hanska taistelukehään sai tylyn vastauksen kokoomukselta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan Suomen kokoiseen maahan ei tarvita erityistalousaluetta. Tehokkaampaa olisi laskea kaikkien suomalaisten verotusta.

Erityistalousalueesta kannattaa toki keskustella, mutta se ei ole suuria kansanjoukkoja villitsevä aloite.

Siitä ei ole vaaliaseeksi, kuten kaikkia koskettavasta terveysasemasta.

Ensi syksynä äänestäjien sieluista taistellaan bensapumpuilla ja ruokakaupoissa. Kuluttajan kukkaroon luvataan lisää pätäkkää esimerkiksi veronkevennyksillä.

Perussuomalaiset, keskustan rakas kiistakumppani maakunnissa, takoo näitä teemoja jo nyt lähes jokaisella eduskunnan kyselytunnilla ja sosiaalisessa mediassa.

Mutta Karjalasta kajahtaa ja puoluekokoukset ovat hyviä paikkoja tehdä uusia aloitteita.



Lue myös:

    Uusimmat