Mainos

Norrback haluaa selvityksen Nato-mahdollisuudesta

Eurooppa-ministeri Ole Norrback pitää tärkeänä, että Suomessa selvitetään perusteellisesti, mitä mahdollinen jäsenyys Natossa merkitsisi. Tutkija Markku Salomaa pitää Natoa Euroopan turvallisuuden tukipylväänä.

Eurooppa-ministeri Ole Norrback (r.) pitää tärkeänä, että Suomessa selvitetään perusteellisesti, mitä mahdollinen jäsenyys Natossa merkitsisi. Norrback peräänkuuluttaa jälleen avointa keskustelua turvallisuuspolitiikasta Hufvudstadsbladetin haastattelussa sunnuntaina. Ministeri Norrback ei sano, että Suomen pitäisi pyrkiä nopeasti Natoon, mutta hän varoittaa sellaisesta tilanteesta, että Suomi jäisi Euroopan turvallisuusjärjestelyjen ulkopuolelle.

-On mahdollista, että Eurooppaan luodaan turvallisuusjärjestelyjä, joissa kaikki Euroopan osat eivät ole mukana. Koska emme tiedä, tapahtuuko niin ja suljetaanko ovi Natoon jossain vaiheessa, on julkinen, perusteellinen keskustelu tärkeää, Norrback sanoo. Norrbackin mielestä poliittista yhteistyötä pitäisi syventää mahdollisimman monella alueella nyt, kun se näyttää olevan mahdollista.

Norrbackin kokemusten mukaan Nato-jäsenyyden selvittäminen merkitsee monille samaa kuin liittymissuunnitelma, ja siksi nämä eivät voi ajatella sellaisen selvityksen tekemistä. Hän sanoo, että uudenlaisen ajattelun omaksuminen suhteessa Natoon on erityisen vaikeaa vasemmiston poliitikoille. Norrbackin mielestä asiaa voisi auttaa, jos Nato muuttaisi nimensä. Se olisi hänen mielestään perusteltua, koska myös Naton rooli on muuttunut paljon.

Norjan rooli esikuvaksi

Keskustelu Suomen ja Naton suhteista jatkui viikonvaihteen julkisuudessa muutenkin vilkkaana. Ulkopoliittisen instituutin tutkija, valtiotieteen tohtori Markku Salomaa arvioi Oulussa ilmestyvässä Kaleva-lehdessä, että Nato on kiistatta Euroopan turvallisuuden keskeinen tukipylväs. Salomaan mielestä Suomen olisi pitkällä tähtäimellä viisasta olla siinä mukana. Hän arvioi, että Suomi täyttäisi kaikessa laajenevan Naton asettamat jäsenyysehdot.

Salomaan mielestä Norja olisi Natossa Suomelle sopiva esikuva. Norjan rooli kun perustuu paitsi strategiseen pelotteeseen myös Venäjän vakuuttamiseen Naton puolustuksellisesta asemasta.

Presidentti Martti Ahtisaari tyynnytteli Nato-keskustelua viimeksi maakuntamatkallaan viikko sitten. Ahtisaari korosti, että Suomella ei ole tällä hetkellä mitään turvallisuusvajetta ja että Suomi ei ole hakemassa Nato-jäsenyyttä. Presidentin mielestä ensin on katsottava rauhassa, miten Euroopan turvallisuusjärjestelyihin liittyvät eri keskustelut etenevät.

Ruotsin edellisen, pääministeri Carl Bildtin johtaman hallituksen turvallisuuspoliittisena asiantuntijana toiminut Ingemar Dörfer arvioi Turun Sanomissa, että Suomi on henkisesti valmistautunut myös Nato-vaihtoehtoon. Dörferin mielestä Ruotsin pitäisi siinä tapauksessa seurata geopoliittisista syistä mukana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.