Mainos

Norppien synnytys vaatii erikoisjärjestelyt Saimaalla

Saimaalla joudutaan poikkeukselliseen vesien juoksutukseen vesistöstä toiseen norpan pesinnän turvaamiseksi. Pielisestä ja Kallavedestä lainataan vettä Saimaaseen pesinnän ajaksi.

Saimaan pinta uhkaa laskea talven aikana 30 senttiä ja sen on arvioitu tuhoavan ainakin osan norpan pesistä. Kriittinen raja olisi 20 senttiä.

- Nyt vähän lisätään sinne vettä sillä tavalla, että Saimaan alaspäin meneminen vähän rauhottuisi ja saimaannorpan pesät pysyisivät kunnossa pesintäaikaan, kertoo norppatutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

Tappi auki etelässä, hana pohjoisessa

Saimaalla joudutaankin nyt aivan poikkeukselliseen vesisavottaan. Saimaasta menee vettä 800 kuutiota sekunnissa Vuoksen kautta Venäjälle. Mutta samaan aikaan haetaan lupaa juoksuttaa Pielisestä ja Kallavedestä uutta vettä tilalle.

Maalaisjärki sanoisi, että helpompi ratkaisu olisi pitää Saimaan pinta tarvittavalla korkeudella vähentämällä juoksutusta Venäjälle.

- Juoksutussääntö estää sen. Tässä on kysymys Suomen ja Venäjän valtiosopimuksesta emmekä lähde leikkimään sillä, tunnustaa vesistöinsinööri Jukka Höytämö Kaakkois-Suomen Ely-keskuksesta.

Saimaata on siis juoksutettava säännön mukaan, varsinkin kun Saimaalla on keväällä ja ensi kesänä selvä tulvariski.

- Tulvariskin vuoksi juoksutuksen vähentäminen ei ole perusteltua myöhemmässäkään vaiheessa, Höytämö määrittelee.

Tulvariski ja pesintä vastakkain

Oli siis keksittävä uusi ratkaisu. Vesiviranomaiset ovatkin Saimaan juoksutussäännön, luonnonsuojelulain ja EU:n luontodirektiivin ahtaassa puristuksessa.

- Kyllähän siellä hyvin selkeästi on sanottu, että uhanalaisen lajin levähdys- ja lisääntymispaikkoja ei saa tuhota. Tässä oli nyt sellainen vaara, tutkija Kunnasranta muistuttaa.

Norpan pesintä on huomioitu Saimaan juoksutuksissa jo aiemminkin, mutta EU-jäsenyys on tuonut siihen lisäpaineita. Koskaan aiemmin tulvariski, juoksutustarve ja norpan suojelu eivät ole vaatineet tällaisia erikoisjärjestelyjä.

- Tämä on ensimmäinen kerta, Höytämö myöntää.

Pieliselle tulee tilaa

Kallavedellä juoksutuksia voidaan lisätä säännöstelyluvan puitteissa, mutta Pieliselle Ely-keskus joutuu hakemaan väliaikaista juoksutuslupaa. Viranomaisten mukaan Pielisessä ja Kallavedessä on kapasiteettia lainata vettä norppien synnytyksen ajaksi.

- Tässä on kyseessä vaarantorjunta -toimi, joten uskon, että aluehallintovirasto ratkaisee luvan nopeutetussa aikataulussa. Olisi hyvä päästä juoksuttamaan heti helmikuun alussa, Höytämö sanoo.

Pieliseen ja Kallaveteen lisäjuoksutuksilla saadaan tilaa kevään sulamisvesille. Samalla kun suojellaan norpan pesisntää varaudutaan jo kevään tulviin.

- Kaikki se vesimäärä mikä yläpuolisista altaista juoksutetaan ennen kevättulvaa, pienentää Saimaan tulvan nousua.

Norpat pesäntekopuuhissa - tuiskuja toivotaaan

Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoilla on muutama norppa radioseurannassa. Havaintojen mukaan norpat aloittelevat juuri nyt pesintää.

- Rannoissa on jonkun verran lunta ja siellähän ne rupeavat kaivelemaan niitä pesiä, Kunnasranta tietää.

- Mitä hyvistä pesintäolosuhteista vielä puuttuu, jos tämä vesiongelma ja pesien romahdusvaara saadaan kuntoon?

- Kunnon tuisku joka kasaisi myös jäälle kertynyttä lunta rantoihin, Kunnasranta toivoo.

Pääosa kuuteista syntyy pesiin helmi- maaliskuun vaihteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.