Norjassa pelätään omikronin aiheuttavan jo uuden aallon ensi kuussa – tämä on koronatilanne nyt Pohjoismaissa

WHO:n arvio: Omikronista koronan valtavirus Euroopassa jo ensi viikon aikana 1:44
Katso myös: Omikronista tulee koronan valtavirus Euroopassa jo ensi viikon aikana, arvioi WHO.

Tanskassa ja Islannissa on tehty päiväkohtaisia ennätyksiä uusissa koronatartunnoissa. Norjan pääkaupungissa Oslossa omikron on nyt valtavirus.

Norjan pääkaupungissa Oslossa koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamien tartuntojen osuus on kasvanut kaksinkertaiseksi viikon aikana. Kun 22. joulukuuta omikronin osuus koronatartunnoista oli hieman yli 25 prosenttia, on osuus nyt yli 50 prosenttia.

Ensimmäinen omikronin aiheuttama tartunta todettiin Norjassa 1. joulukuuta. Tähän mennessä omikronin aiheuttamia tartuntoja on maassa raportoitu yli 7500. Aatonaatosta omikrontartuntoja on tullut lisää vajaa 2300, kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Norjan kansanterveyslaitos (FHI) arvioi, että omikronmuunnoksen uusi aalto maassa alkaa todennäköisesti ensi kuussa. Aallon suuruus riippuu laitoksen mukaan muun muassa omikronin ominaisuuksista, rokotuskattavuudesta ja ihmisten käyttäytymisestä.

Tanskassa testeistä yli 12 prosenttia positiivisia

Tanska ja Islanti ilmoittivat maanantaina vuorokautisista koronatartuntojen ennätyksistä omikronmuunnoksen levitessä.

Tanskassa kerrottiin yli 16 000 uudesta koronavirustartunnasta. Yli 130 600 testistä positiiviseksi osoittautui yli 12 prosenttia. Sairaalahoidossa Tanskassa oli maanantaina 608 koronapotilasta.

Myös Islannissa ilmoitettiin maanantaina uudesta vuorokautisesta koronatartuntojen ennätyksestä. Tartuntoja raportoitiin yli 670.

Ruotsissa yli 5 000 tartuntaa päivässä

Ruotsin koronalukuihin ei olla saatu päivitystä sitten jouluaatonaaton. Ruotsissa kerrotaan päivittäin uudet koronatiedot tiistaista perjantaihin. 

Viimeisin tieto uusista sairastuneista on 23. päivältä, jolloin kerrottiin 5 059 uudesta tautitapauksesta, kertoo SVT. Tuolloin kerrottiin myös kuudesta uudesta kuolleesta.

Yhteensä Ruotsissa on sairastunut koronaan yli 1,27 miljoonaa ihmistä. Heistä yli 15 000 on kuollut.

Ruotsissa otettiin viime viikolla käyttöön uusia tiukempia koronarajoituksia. Rajoituksia ravintoloissa tiukennettiin tuolloin, ja kaikki suuret tapahtumat peruttiin tammikuun puoleen väliin asti.

Kiinalaisessa Xi'anin kaupungissa koronarajoitukset kiristyivät 

Pohjois-Kiinassa sijaitsevassa Xi'anin kaupungissa kiristettiin maanantaina edelleen koronarajoituksia. Nyt asukkailta kiellettiin autolla ajaminen kaupungin ympärillä.

Torstaista alkaen kaupungin 13 miljoonaa asukasta ovat jo joutuneet pysymään kotona koronatartuntojen takia. Kotitalouksista vain yksi ihminen kerrallaan saa käydä joka toinen päivä ostamassa välttämättömiä tarvikkeita. Muuten kotoa saa poistua vain hätätilanteessa.

Joulukuun 9. päivän jälkeen tartuntoja Xi'anissa on tähän mennessä raportoitu kaikkiaan 635, joista 150 maanantaina. Tilanne kaupungissa on pahin 21 kuukauteen.

Maanantaina Xi'anissa aloitettiin myös uusi massatestausten kierros, kertoi valtiollinen media.

Lue myös:

    Uusimmat