Mainos

Norjassa esitetään mahdollisuutta vaihtaa sukupuoli lomakkeella – muutos mahdollinen myös lapsille

Norjassa suunnitellaan huomattavia helpotuksia viralliseen sukupuolen vaihtamiseen. Norjan terveysministeriön laatimassa lakiehdotuksessa esitetään, että sukupuolen voisi vaihtaa jatkossa yksinkertaisesti täyttämällä lomakkeen.

Sukupuolen virallisesta vaihtamisesta tulisi muutoksen myötä liki yhtä vaivatonta kuin nimenmuutoksesta. 

Nyt transsukupuolisten täytyy käydä läpi monivaiheinen prosessi vaihtaakseen virallisesti sukupuolta Norjassa. Prosessiin kuuluu muun muassa psykologisia arviointeja, hormonihoitoja sekä kirurgisia toimenpiteitä, jotka johtavat sterilisaatioon. Vaadittu prosessi on pysynyt samana 1970-luvulta.  

Norjan parlamentin odotetaan äänestävän lakialoitteesta ennen kesälomiaan, ja sen ennakoidaan menevän läpi. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kehuneet lakiehdotusta yhdeksi maailman avarakatseisimmista. 

Muutos mahdolliseksi 6-vuotiaille 

Lakialoite sallisi viralliseen sukupuolen vaihdoksen myös lapsille. 6–16-vuotiaat lapset voisivat aloitteen mukaan vaihtaa virallisen sukupuolensa, mikäli heidän molemmat vanhempansa suostuvat siihen. Toisen vanhemman vastustaessa muutosta viranomaiset voisivat vielä päättää muutoksen puolesta, mikäli se katsottaisiin "lapsen parhaan edun mukaiseksi". 

Aikaisemmin sukupuolensa on voinut virallisesti muuttaa Norjassa aikaisintaan 18-vuotiaana. 

– Laki tekisi asiat helpommiksi, eikä meidän tarvitsisi aina varautua ennalta ja selittää, sanoo oslolainen kahden lapsen äiti Sofie Brune. Hänen toinen lapsensa Miria syntyi tytön ruumiiseen, mutta on identifioitunut pojaksi hyvin pienestä pitäen. 

Nyt 6-vuotias Miria pelaa poikien jalkapallojoukkueessa ja koulussa häntä kohdellaan poikana.  

– Hän on onnellinen, ja se on tärkeintä. Lähipiirin lapset ovat hyvin suvaitsevaisia, kunhan heille on selitetty asia, Brune sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.