Transaktivisti Sakris Kupila mahdollistaisi sukupuolimuutoksen jo 6-vuotiaille – mahdollisuus myös vaihtaa takaisin myöhemmin

3:11

Transaktivisti Sakris Kupila haluaisi saada muutosta Suomen translakiin. Yksi vaihtoehto on ottaa mallia Norjan translaista, missä jo 6-vuotiaalla on mahdollisuus päättää omasta sukupuolestaan vanhempien pyynnöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin rinnalla taisteleva transaktivisti Sakris Kupila, 21, toivoo saavansa translakiin muutosta seuraavan hallituskauden aikana.

Mallia voitaisiin aktivistin mukaan ottaa vaikka Norjasta, missä jo 6-vuotias voi muuttaa omaa juridista sukupuoltaan vanhempien pyynnöstä.

– Jos tämä esimerkiksi suojaisi lasta syrjinnältä koulusta tai suojaisi vaikka siltä, että opettaja ei suostu kutsumaan lasta oikealla nimellä, niin tämä olisi vain hyvä asia. Se antaisi myös lapselle aikaa ja tilaa pohtia asioita, Kupila kertoo.

Juridisella sukupuolella tarkoitetaan henkilötodistuksessa näkyvää sukupuolimerkintää. Norjan mallissa 6-vuotias voi muuttaa juridista sukupuoltaan vanhempien toivomuksesta ja 16-vuotias itsenäisesti.

​​​​​​​

Kupila haluaa tehdä selväksi, että kyseessä ei ole leikkaukset tai hormonihoidot.

– Monet luulevat, että tämä tarkoittaa sitä, että 6-vuotiaat viedään genitaalikirurgiaan. Tämä ei tarkoita sitä, että lapset menisivät mihinkään hoitoihin vaan sitä, että lapsi voi muuttaa vaikka nimensä tai sen yhden kirjaimen passistaan, mikä on takaisin päin muutettava asia.

Ilmapiiri aidosti muuttunut

Sukupuolen korjaaminen edellyttää tällä hetkellä pakollista lääketieteellistä selvitystä, 18 vuoden ikää sekä lisääntymiskyvyttömyyttä esimerkiksi sterilisaation avulla. Translaki loukkaa Amnesty Internationalin mukaan muun muassa oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun sekä yksityis- ja perhe-elämän suojaan.

Lääkäriksi valmistuva Kupila aikoo tulevassa ammatissaan edesauttaa transihmisten oikeuksia. Lainsäädännöllisesti oikeudet eivät ole menneet Kupilan mukaan eteenpäin, mutta ilmapiiri asioiden suhteen on muuttunut.

– Muutama vuosi sitten, kun astuin julkisuuteen transsukupuolisena, niin en tiennyt kuin alle kourallisen ihmisiä, jotka olisivat tehneet saman. Nyt tilanne on eri. Media ja ihmiset ovat kiinnostuneita meidän oikeuksistamme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja