Minkä ikäisenä lapsi voi päättää sukupuolensa korjaamisesta? Asiantuntijat erimielisiä

2:02

Asiantuntijoilla on vastakkaisia näkemyksiä siitä, voiko esimerkiksi jo 4-vuotias tietää olevansa "väärässä sukupuolessa".

Toimiiko miehen ja naisen välinen ystävyys? Katso vinkkimiesten vastaus yllä olevalta videolta.

7-vuotias yhdysvaltalainen Gracie on syntynyt pojan ruumiiseen, mutta kokee olevansa tyttö. Gracieta satutti se, että ihmiset pitivät häntä poikana, kertoo yhdysvaltalainen KQED News.

Gracie ryhtyikin 4-vuotiaana elämään elämäänsä tyttönä: perhe hylkäsi lapsen entisen poikanimen, alkoi puhutella häntä tyttönä ja puki hänet tyttöjen vaatteisin myös kodin ulkopuolella.

Nyt Gracie sanoo olevansa onnellinen.

Mutta voiko 4-vuotias todella tietää elävänsä väärässä sukupuolessa? KQED:n haastattelemat asiantuntijat ovat asiasta erimielisiä.

Sosiaalista sukupuolta voi muuttaa jo nuorena

Kehityspsykologi ja kliininen psykologi Diane Ehrensaft uskoo, ettei sosiaalisen sukupuolen korjaukselle ole alaikärajaa. Sosiaalisella sukupuolella tarkoitetaan biologisten piirteiden ulkopuolelle jääviä sukupuolen ilmiöitä.

– Sosiaalisen sukupuolen muutos voi tapahtua heti, kun lapsi kykenee ilmaisemaan, kuka hän kokee olevansa, Ehrensaft tiivistää.

Yksi KQED:n haastattelema terapeutti kertoo tavanneensa jopa kolmevuotiaita lapsia, jotka ovat alkaneet muuttaa sosiaalista sukupuoltaan.

Lapselle kehittyy käsitys omasta sukupuolestaan tavallisesti 2–3-vuotiaana.

Vanhempien on kuunneltava lastaan

Washingtonin yliopiston tutkija Kristina Olson muistuttaa KQED:n haastattelussa, etteivät vanhemmat aina kuuntele, mitä heidän lapsillaan on kerrottavanaan. Kuuntelemattomuudella voi olla vakavia seurauksia.

Yhden varoittavan esimerkin kertoo sukupuolentutkimukseen erikoistunut Erica Anderson. Hänen vastaanotolleen saapui hoidettavaksi viisivuotias, joka oli vaipunut masennukseen.

– Poika vertasi itseään siskoonsa kylpiessään hänen kanssaan. Se järkytti poikaa kovasti. Kerran hän meni kylpyhuoneeseen keritsimien kanssa tarkoituksenaan leikata peniksensä irti, Anderson kertoo.

Suuria harppauksia on vaikea peruuttaa

Ehrensaft muistuttaa, että harvan transsukupuolisen lapsen kokemus omasta sukupuolestaan muuttuu sosiaalisen sukupuolen muutoksen jälkeen.

Vastakkaista näkemystä edustaa sosiaalista sukupuolta tutkinut Thomas Steensma. Hän uskoo lujasti siihen, että moni lapsena sukupuoleensa tyytymätön ei kasva aikuisena transsukupuoliseksi. Lapsilla saattaa olla myös ohimenevä kausi, jolloin he kokevat samaistuvansa vastakkaiseen sukupuoleen.

Steensman mukaan sukupuolen epäyhdenmukaisuus ei aina jatku lapsuudesta aikuisuuteen. Tämä pitäisi ottaa huomioon sosiaalista sukupuolta vaihdettaessa: esimerkiksi nimen muutos on vahva viesti muille siitä, mikä on henkilön sukupuoli.

Steensman toteaa, että suuria harppauksia voi olla vaikea myöhemmin perua.

Samaa kantaa edustaa Columbian yliopiston kliinisen psykiatrian professori Jack Drescher. Hänen mukaansa harva terapeutti on pystynyt onnistuneesti tunnistamaan ne lapset, jotka pitävät kiinni transsukupuolisesta identiteetistään myös vanhempana.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Yksimielisiä tutkijat ovat siitä, että asiasta tarvitaan enemmän tieteellisiä tutkimuksia. Sukupuolta koskevat ristiriidat voivat nimittäin koitua kohtaloksi: erään tutkimuksen mukaan liki puolet transsukupuolisista on yrittänyt itsemurhaa ennen kuin he ovat täyttäneet 24 vuotta.

Washingtonin yliopiston tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että translapsen identiteetin tukeminen auttaa tukemaan myös lapsen mielenterveyttä.

***

2:14

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja