Australiassa suunnitellaan sukupuolen jättämistä pois syntymätodistuksesta: "Se ei oikeastaan vaikuta mitenkään"

1:57

Läntisessä Australiassa vanhempien ei pian tarvitse määrittää lapselleen sukupuolta, jos uusi lakiesitys menee läpi.

Videolla sukupuolensa korjannut Elena kertoo kauneusleikkauksistaan.

Läntisessä Australiassa suunnitellaan sukupuolen jättämistä pois syntymätodistuksesta. Lakeja uudistavan Western Australian Law Reform Commissionin toinen idea on lisätä naisen ja miehen rinnalle kolmas vaihtoehto, "ei-binäärinen", kertoo ABC.

Nykymalli asettaa paineita vanhemmille

Nykyisin vanhemmat määrittävät lapselle sukupuolen ennen kuin hän on 60 päivän ikäinen. Kriitikkojen mukaan tämä asettaa paineita vanhemmille, vaikeuttaa määritelmän myöhempää muuttamista ja syrjii intersukupuolisia lapsia.

Intersukupuolisia ei pystytä fyysisten ominaisuuksiensa, yleensä genitaalien, perusteella tulkitsemaan kummankaan binäärisen sukupuolen, eli miesten tai naisten, edustajaksi.

Komissio suosittelee myös, ettei ihmisen tarvitsisi läpikäydä lääketieteellisiä toimenpiteitä sukupuoli-identiteetin vaihtamiseksi, sukupuolen voisi vaihtaa omalla ilmoituksella kolmesti, ennen kuin asiaan tarvittaisiin oikeuden päätös, ja yli 12- mutta alle 18-vuotiaat voisivat anoa sukupuoliterminsä korjaamista.

Jos vanhemmat eivät antaisi tähän lupaa, sitä voisi hakea oikeusteitse.

Toiveena, etteivät ihmiset vastustaisi ideaa

– Tämä ei vaikuttaisi yhteiskunnan rakenteisiin, se ei oikeastaan vaikuta mitenkään, paitsi, että se tekee elämästä paljon helpompaa pienelle ihmisryhmälle, tohtori David Cox kommentoi.

Haastattelussa Cox kertoi odottavansa, että vastapuoli vastustaa ideaa "ideologisista syistä". Hän kuitenkin toivoi, etteivät ihmiset vastustaisi ideaa, joka ei vaikuta heidän elämäänsä millään tavalla.

– Meidän pitäisi saada tällainen reaktio: "Sepä mielenkiintoista. Jatkamme nyt elämäämme, meillä on parempiakin asioita tehtävänä".

Facebookissa moni on kuitenkin jo ehtinyt tyrmätä idean.

Samanlaisia lakimuutoksia on meneillään ympäri maailman. Esimerkiksi Kanadan Ontariossa voi jo saada ei-binäärisen syntymätodistuksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja