Mainos

Norja mahdollistamassa sukupuolen korjaamisen pelkällä ilmoituksella – "Laki olisi historiallinen"

Norjan terveysministeriö esitteli perjantaina lain, jonka mukaan transsukupuoliset henkilöt voisivat juridisesti korjata sukupuoltaan ilman leikkaus- tai hormonihoitoa tai sterilisaatiota. Asiaa on ajanut ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Laki sallisi sukupuolen juridisen korjaamisen kaikille ilman nykyisin vaadittuja lääketieteellistä hoitoa. Lain uskotaan menevän läpi maan parlamentissa.

– Norja on edelläkävijä LGBT-henkilöiden oikeuksien edistämisessä, mutta nykyinen lainsäädäntömme sukupuolen korjaamiseksi ei ole hyväksyttävä. Se on pysynyt muuttumattomana lähes 60 vuotta, Norjan terveysministeri Bent Høie sanoo.

LGBT-termillä viitataan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluviin ryhmiin lesbot, homot, bit ja transihmiset.

– Laki olisi historiallinen. Nykyisin terveysviranomaiset päättävät, milloin henkilö on korjannut sukupuolensa, ei henkilö itse, terveysministeri jatkaa.

Norjassa, kuten myös monissa muissa valtioissa, henkilön on nykyisellä lainsäädännöllä käytävä läpi pitkä lääketieteellinen hoito juridisen sukupuolensa korjaamiseksi. Myös Suomessa sukupuoltaan korjaavan on käytävä läpi hoito, joka sisältää muun muassa psykologisia testejä, hormonihoitoja ja pakkosteriloinnin.

Jos uusi laki hyväksytään, juridiseen sukupuolen korjaamiseen riittäisi lomakkeen täyttäminen ja sen lähettäminen verotoimistoon, joka rekisteröi myös siviilistatusten muutokset.

Norjaa ennen Argentiina on hyväksynyt sukupuolen korjaamisen pelkällä ilmoituksella jo vuonna 2012.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.