Mainos

Norjan valtio ei halunnut Sampoa

Norjan valtiovarainministeri Karl Eirik Schjött-Pedersen halusi keväällä, että Norjan valtio ostaa Storebrandin osakkeita estääkseen maansa suurimman vakuutusyhtiön liukumisen suomalaisen Sampo-konsernin omistukseen.

Norjalainen Verdens Gang lehti kertoi tänään hallituksen salaisesta suunnitelmasta, jolle pääministeri Jens Stoltenbergkin oli näyttänyt vihreää valoa. Suunnitelman mukaan hallitus antaisi Norjan valtion pankki-investointirahaston ostaa vähintään 10 prosenttia Storebrandin osakkeita. Norjan hallitus vaati, että maan valtiopäivät -stortinget- hyväksyy suunnitelman.

Oikeistopuolue Höyre asettui vastustamaan valtiovarainministerin hanketta ja esti sen toteutumisen. Norjan Pankki, josta Norjan valtion pankki-investointirahasto omistaa 47 prosenttia, osti kuitenkin äskettäin lähes 10 prosenttia Storebrandin osakkeista. Rahasto on jo pitkään neuvotellut Storebrandin fuusiosta.

Sammon ja Storebrandin fuusio on herättänyt laajaa vastustusta Norjassa, sillä suuri osa norjalaisista haluaa vakuutusyhtiön säilyvän norjalaisena.

Stoltenberg ei vastannut

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg kieltäytyi vahvistamasta Verdens Gang-lehden uutista.
-En näe mitään syytä ryhtyä spekuloimaan eri vaihtoehdoilla.
-Ei ole minun asiani ottaa tähän kantaa. Storebrandilla on eri omistajia, joilla on erilaisia mielipiteitä asiassa, Stoltenberg sanoi.

-Emme tule antamaan Folketrygdfondenille ohjeita mihinkään suuntaan. Hallituksella ei ole siihen oikeutta. Folketrygdfonden, joka vastaa Suomen Kelaa, ottaa tällä viikolla kantaa siihen myykö se Storebrand-omistuksensa Sammolle vai ei.

Stoltenbergiltä tivattiin kannanottoa Sammon ostoaikaisiin Imatran pohjoismaisen pääministerikokouksen yhteydessä.
-Kysymys ei ollut tämän kokouksen asialistalla, silminnähden kiusaantunut Stoltenberg vastasi lehdistötilaisuudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.