Mainos

Norjan poliisi: Radioaktiivisten aineiden salakuljetus idästä vähenee

Tarkkaa syytä vähenemiseen ei tiedetä. Salakuljettajat ovat ehkä huomanneet, ettei radioaktiivisten aineiden kysyntä ole lännessä niin suurta kuin on luultu. Osasyynä saattaa myös olla, että viranomaiset ovat kiristäneet valvontaa, sanoo Inge Fladen, Norjan suojelupoliisin operatiivinen johtaja Ruijassa Venäjän vastaisella rajalla.

Vuoden 1993 jälkeen on paljastunut yhteensä 149 yritystä salakuljettaa radioaktiivisia aineita entisistä itäblokin maista länteen. 1993 todettiin 40 yritystä, seuraavana vuonna 46, toissa vuonna 28, viime vuonna 22 ja tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 13 tapausta.

Norjan Storskogin raja-aseman välittömässä läheisyydessä on eniten radioaktiivista jätettä maailmassa, mutta silti aseman kautta ei ole tehty yhtään salakuljetusyritystä ainakaan viranomaisten tieten. Asemalla kirjattiin viime vuonna 80000 rajanylitystä.

Rajanylittäjiä valvotaan kuitenkin Storskogissa erittäin tarkasti, sillä yhdenkin salakuljetusyrityksen onnistuminen voisi aiheuttaa suuria ongelmia. Radioaktiivisille aineille tai valmiille ydinkärjille on joukko mahdollisia käyttäjiä, esimerkiksi terroristiryhmät.

Painajainen ei ole kuitenkaan toistaiseksi toteutunut, koska ydinpommin valmistamiseen tarvitaan laajojen teknisten tietojen lisäksi huomattavia määriä aineita, lähes kahdeksan kiloa plutoniumia tai 25 kiloa uraani-235:tä.

Tiedossa on yksi onnistunut ydinasevarkaus

Vaarallisempaa on valmiiden ydinaseiden joutuminen vääriin käsiin. Näin on tapahtunut ainakin kerran. Ensimmäinen ja ainoa tunnettu tapaus on vuodelta 1993. Kaksi venäläisen ydinasevaraston työntekijää löi humalassa vetoa siitä, voiko ydinkärjen varastaa. Se onnistui aivan erinomaisesti. Venäjän turvallisuusviranomaiset tavoittivat myöhemmin varastetut ydinkärjet erään asuntoalueen autotallista.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.