Mainos

Norjan oppositio vaatii selvitystä aseidenlainasta USA:lle

Sotatarvikkeet kuljetettiin amerikkalaiseen sotilastukikohtaan Kuwaitiin muutama päivä ennen sodan alkua.

Norjan hallitus lainasi sotatarvikkeita Yhdysvalloille Irakin sodan alla siitä huolimatta, että Norja virallisesti vastusti sotaa, kertoivat norjalaiset tiedotusvälineet tänään. Oppositio vaatii nyt Norjassa, että hallitus selvittää toimintaansa.

Yleisradioyhtiö NRK:n mukaan tarvikkeet, joihin kuului muun muassa 25 lasertähystintä, kuljetettiin amerikkalaiseen sotilastukikohtaan Kuwaitiin vain muutama päivä ennen sodan alkua. Tähystimet palautettiin kesällä.

Norjan ulkoministerin Jan Petersenin mukaan on luonnollista, että Norja lainaa sotatarvikkeita liittolaisilleen, jos tätä pyydetään.

Oppositio kysyy kuitenkin, kuinka Petersen voi puolustaa lainaamista samalla kun hän virallisesti oli huolissaan siitä, että hyökkäys voi olla vastoin kansainvälistä oikeutta.

- Täytyy olla erittäin epätavallista, että Norja lainaa pommikohteiden tunnistamiseen käytettäviä tarvikkeita sodassa, jota vastaan olemme, sosialistisen vasemmistopuolueen johtaja Kristin Halvorsen sanoo.

Norjan entinen pääministeri, sosiaalidemokraattien Thorbjörn Jagland tyytyy sanomaan, että hallituksen olisi pitänyt osoittaa suurempaa "poliittista viisautta", kun se otti kantaa amerikkalaisten pyyntöön. Jaglandin mukaan aseiden lainaaminen näyttää kuitenkin olleen Nato-maiden välillä sovittujen menettelytapojen mukainen.

(MTV3-STT-NTB-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.