Mainos

Norjan öljyalan lakko laajeni

Norjan öljyteollisuuden työntekijöiden lakko on laajentunut. 140 alan työntekijää meni lakkoon viime viikolla, ja tänään siihen liittyi 45 Statoilin öljynjalostamon työntekijää.

Lakon arvioidaan vaikeuttavan Norjan öljytoimituksia. Se saattaa jatkuessaan tyrehdyttää Norsk Hydron öljyntuotannon Trollin öljykentällä Pohjanmerellä 5-6 päivässä. Kahden öljynporauslautan tuotanto yltää päivittäin 400 000 tynnyriin crude-laatuista öljyä. Norjan suurimman öljynjalostamon omistava Statoil kertoi uutistoimisto Reutersille, että öljykuljetukset Mongstadin öljynjalostamolle ja sieltä muualle ovat pysähdyksissä. Jalostamon tuotantoa joudutaan yhtiön mukaan vähentämään ja pysäyttämään kokonaan, jos lakko jatkuu.

Lakossa olevat työntekijät vaativat eläke-etuuksia vuorotyöläisille ja nykyistä enemmän sananvaltaa öljyalalla. Norjan keskustaoikeistohallituksen ei odoteta puuttuvan lakkoon ainakaan tässä vaiheessa.

Öljyalan työntekijäjärjestö Prifo on harkinnut lakon laajentamista 200 työntekijään Kaarstoen kaasun jalostamolla, mikä tyrehdyttäisi kaasutoimitukset Eurooppaan. Lakossa olevista 90 työntekijää työskentelee Slagentangenin öljynjalostamolla, jonka omistaa öljyjätti Exxon Mobilin Norjan yksikkö. Jalostamo suljettiin viime viikolla lakon vuoksi. Se tuottaa 100 000 öljytynnyriä päivittäin.

Norja on maailman kolmanneksi suurin öljyn viejä. Maa tuottaa 3,2 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.